Remus Ștefureac Desființează Mitul Mâncării din Perioada Comunistă
În cadrul emisiunii „În fața ta”, Remus Ștefureac, directorul general al INSCOP, a combătut ideea conform căreia mâncarea din perioada comunistă ar fi fost superioară celei de astăzi. El a subliniat că, în acea perioadă, nu existau controale de calitate care să asigure siguranța alimentelor consumate de populație.
„Eu nu pot să fiu de acord cu lucrul ăsta. Nu era mult mai sănătoasă, iar în anii ’80 se punea orice mâncare. Mama lucra în industria alimentară și, așa cum a menționat și Radu Paraschivescu, erau toate mortăciunile în mâncare, mai ales în anii ’80, pentru că tot ce era bun se exporta. Ca să se hrănească poporul, se utilizau ingrediente de proastă calitate”, a declarat Ștefureac.
De asemenea, el a discutat despre un sondaj recent care arată că 80% dintre respondenți consideră că oamenii se ajutau mai mult în perioada comunistă. „Era un spirit comunitar, oamenii încercau să se ajute, inclusiv prin mici acte de corupție, pentru a supraviețui”, a explicat el.
Sociologul a adăugat că și în prezent există categorii de români care se confruntă cu dificultăți economice, în special în zonele rurale și orașele mici, unde perspectivele de viitor sunt limitate.