Impactul Eliminării Plafonării Prețurilor la Alimente
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că eliminarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază va provoca o inflație de aproape 15% până în luna decembrie. „Dacă se întâmplă acest lucru, cineva trebuie să răspundă”, a subliniat el.
Barbu a explicat că, din 2023, când a fost implementat mecanismul de plafonare a adaosului, inflația a scăzut considerabil. În decembrie 2022, inflația era de aproximativ 15,5%, iar în 2023, cu plafonarea aplicată, aceasta a ajuns la 6,5%. În 2024, inflația a fost de doar 5,5% datorită acestui mecanism.
Ministrul a adăugat că eliminarea plafonării va duce la o creștere a prețurilor la raft, influențată de mai mulți factori, inclusiv costurile energetice și adaosurile comerciale care, în unele cazuri, au fost de 100% pe anumite produse agroalimentare. „Avem datele Consiliului Concurenței care arată că prețurile au scăzut cu procente între 7 și 33% de când a fost introdus acest mecanism”, a mai spus el.
Barbu a menționat că, în cazul în care nu se va ajunge la un consens în coaliția de guvernare, Partidul Social-Democrat va propune un amendament pentru prelungirea plafonării adaosului comercial, având în vedere impactul pozitiv pe care l-a avut această măsură.