Secretul tăierii cepei fără lacrimi
Cum să tăiem ceapa fără a plânge? Aceasta este o întrebare la care multe gospodine caută răspunsuri de-a lungul timpului. O soluție a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite. Aceștia explică faptul că lacrimile pe care le versăm în timpul tăierii cepei sunt cauzate de un compus chimic eliberat în aer.
Experimentele realizate de specialiștii de la această universitate arată că plânsul poate fi evitat prin utilizarea unor cuțite cu lame mai ascuțite și prin tăierea cepei cu mișcări blânde și mai lente. Astfel, cantitatea de vapori eliberați de ceapă în timpul tăierii va rămâne sub nivelul ochilor, ceea ce va reduce iritarea oculară și va menține ochii uscați.
De asemenea, cercetătorii subliniază că răcirea cepei la frigider pentru a preveni lăcrimarea este doar un mit. Aceștia avertizează că, de fapt, această metodă poate duce la o lăcrimare mai intensă în timpul tăierii.