Un festin tradițional de 1 Decembrie: fasole egipteană alături de ciolan chilian
Gătim românește, dar produsele sunt din import. Fasolea din piață este, în mare parte, „made in China”, iar carnea de porc vine din Chile, tocmai din America de Sud. Cartofii sunt aduși din Egipt, morcovii din Grecia și vinetele din Italia. Peste 60% din legumele din piețe și din supermarketuri sunt importate.
O vânzătoare confirmă: „E fasole chinezească, da, nu-i de-a noastră.” Reporterul întreabă dacă există fasole românească, iar vânzătoarea răspunde: „Nu se mai face.” Reporterul întreabă de ce, iar vânzătoarea explică: „Păi… vremea este așa cum este, oamenii nu mai vor să muncească.”
Se apropie Ziua Națională a României, iar vedeta culinară a sezonului este fasolea cu ciolan. Cu toate acestea, aproape toate legumele sunt aduse din import. Morcovul provine din Olanda și Grecia, ceapa, în principal, din Ucraina, usturoiul din China, roșiile din Turcia, iar ciolanul din Chile.
O femeie spune: „Fasolea, știți cum o facem? Am cumpărat cinci kilograme, dar e din Egipt. La noi în România nu se mai cultivă, pentru că noi nu mai avem terenuri.” O altă femeie adaugă: „Mi se pare anormal. Suntem o țară care poate produce.”
Legumele românești au devenit un lux. La începutul sezonului, roșiile se vindeau chiar și cu 65 de lei pe kilogram. Fermierii spun că au fost nevoiți să își reducă suprafețele dedicate cultivării legumelor din cauza cheltuielilor crescute.
Săndel Căulea, agricultor din Barcea, menționează: „Ne chinuim să le ducem la bun sfârșit, să facem calitate, și când am ajuns la vânzare, acolo ne-am împotmolit. Iau în calcul să mă las, că nu am bani de supraviețuit, de investit pentru la anul.”
Doar în județul Galați s-au cultivat în acest an peste patru sute de hectare de fasole, echivalentul a 0,3% din toată suprafața arabilă a județului. Vicențiu Horincar, directorul Direcției Agricole Galați, subliniază: „Fermierii au nevoie de mai multă forță de muncă. Știm că sunt probleme din ce în ce mai pregnante cu lipsa forței de muncă în agricultură, dar și de resurse financiare.”
Fasolea este una dintre legumele cele mai consumate de români, datorită conținutului său important de fibre. Magdalena Moroșanu, medic diabetolog, afirmă: „Aduce o contribuție benefică organismului prin conținutul de fibre vegetale, care sunt esențiale în reglarea digestiei și prevenția cancerului de colon.”
În 2014, România producea aproximativ 3,8 milioane de tone de legume, iar în ultimul deceniu, producția a scăzut cu 47%.