Hot News
Pe urmele eroilor Revoluției de la Timișoara: „Bunica mea a fost un martir cu o inimă imensă”
Bunica neastâmpărată: pensionară descoperită cu 1,7 tone de artificii, încercând să le vândă unui agent sub acoperire
Sezonul furturilor la ușa ta: strategii ingenioase pentru a-i păcăli pe hoți în absența ta
Un fost polițist de frontieră, transformat în infractor recidivist, își propune să își refacă viața și să își curețe trecutul
De ce România rămâne în urmă în integrarea dronelor militare în apărarea națională: măsurile adoptate de Polonia și Finlanda
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Actual > Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari
Actual

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari

Data: 20 decembrie 2025 - 10:01
Zaharia Stancu 214
Distribuie
cele mai bune retete de sarmale pentru craciun ce combinatii de carne si condimente recomanda bucatarii experimentati 6946574eb50a7

Sursa foto: Google Images

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte

Sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate preparate tradiționale românești, mai ales în perioada sărbătorilor. Rețetele variază de la o regiune la alta, incluzând clasicul preparat în foi de varză cu carne de porc și vită, până la sarmale în miniatură, în foi de leuștean. Fiecare variantă aduce arome și texturi unice, transformând orice masă într-o adevărată experiență culinară.

Rețete de sarmale pentru masa de Crăciun

Rețetă de sarmale cu carne de vită și porc, condimentate cu ghimbir

Pentru aproximativ 50 de sarmale, sunt necesare 1,5 kilograme de carne amestec (porc și vită), 200 de grame de slănină afumată și 200 de grame de orez sau bulgur, spălat în mai multe ape. Carnea nu trebuie trecută prin mașina de tocat, ci se taie manual în bucăți mici, pentru a păstra o textură mai fermă și un gust mai pronunțat.

În compoziție pot fi integrate, în funcție de preferințe, orez, bulgur sau boabe de porumb. Variantele cu bulgur sunt considerate mai ușoare, având un aport glicemic mai redus comparativ cu orezul. Ceapa se călește ușor în puțină untură de porc, împreună cu doi-trei căței de usturoi. Se adaugă apoi bulgurul sau orezul, iar amestecul rezultat se combină cu carnea și slănina afumată tăiată mărunt. Compoziția se asezonează cu sare, piper, cimbru, ghimbir ras sau sub formă de pudră și o cantitate foarte mică de cuișoare.

Într-o oală de lut, se așază un prim strat de varză murată tocată, urmat de un strat de sarmale. Operațiunea se repetă până la epuizarea compoziției, cu mențiunea că ultimul strat trebuie să fie de varză. La baza vasului se pot adăuga câteva crenguțe de cimbru și mărar pentru aromă. Deasupra se toarnă 150-200 de mililitri de apă, apoi vasul se pune la fiert la foc mic timp de aproximativ trei ore. Alternativ, oala de lut poate fi introdusă la cuptor, unde sarmalele se gătesc timp de aproximativ trei ore, la o temperatură constantă de 160–170 de grade Celsius.

Sarmale în foi de leuștean

Sarmalele în foi de leuștean sunt pregătite în variantă miniaturală, într-o rețetă care necesită atenție și răbdare, dar care oferă un gust distinct. Frunzele de leuștean trebuie să fie mari și fragede, culese de preferință pe timpul verii și păstrate corespunzător. Înainte de utilizare, acestea se lasă pentru scurt timp în apă cu sare, apoi se clătesc bine.

Compoziția este simplă, folosind carne de curcan, de pui sau de pește (aproximativ un kilogram), două cepe tocate fin și 150 de grame de orez. Condimentarea se rezumă strict la sare și piper. Compoziția se porționează cu ajutorul unei lingurițe și se așază pe fiecare foaie de leuștean, care se rulează atent. Sarmalele se așază într-un vas termorezistent, în straturi, și se introduc la cuptor la o temperatură de aproximativ 160 de grade Celsius, timp de două ore.

Sarmale în foi de viță de vie

Pentru prepararea sarmalelor în foi de viță, este nevoie de carne tocată, preferabil un amestec de porc și vită (aproximativ 1,5 kg). Se poate adăuga și orez în umplutură, alături de ceapă tocată fin, călită ușor în ulei. Se condimentează cu sare, piper negru și, opțional, puțină boia dulce. Foile de viță de vie se opăresc prealabil pentru a elimina sarea în exces, după care se formează sarmalele cu ajutorul compoziției.

Sarmalele se așază în straturi într-o cratiță cu fund gros, eventual tapetată cu foi de viță. Se pregătește un sos simplu din sos de roșii, sare, piper și puțin ulei, care se toarnă uniform peste sarmalele în foi de viță. Se poate adăuga apă sau supă fierbinte până aproape de nivelul sarmalelor, se acoperă vasul și se fierb la foc mic aproximativ două ore.

Etichete:arome unicebucatari romanipreparate sarbatoriretete traditionalesarmale craciun
Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent o femeie si trei barbati au ajuns ieri in spatele gratiilor de la penitenciarul poarta alba 69465545c13c6 Trei bărbați și o femeie au fost reținuți și închiși la penitenciarul Poarta Albă
Articolul următor foto magia craciunului adusa de copiii din nicolae balcescu si dorobantu 69465fed13210 Strălucirea Sărbătorilor: Copiii din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu Împărtășesc Spiritul Crăciunului
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
video pelerinaj pe drumul cenusii pentru eroii revolutiei de la timisoara bunica mea a fost erou martir a avut o inima mare 694684fa57c9e

Pe urmele eroilor Revoluției de la Timișoara: „Bunica mea a fost un martir cu o inimă imensă”

20 decembrie 2025 216
bunicuta cu petarde pensionara prinsa cu 17 tone de pocnitori voia sa vanda din ele unui politist sub acoperire 69467f906c154

Bunica neastâmpărată: pensionară descoperită cu 1,7 tone de artificii, încercând să le vândă unui agent sub acoperire

20 decembrie 2025 253
incepe sezonul spargerilor din locuinte cum pot fi pacaliti hotii cand plecam de acasa mai multe zile 69467c498d26b

Sezonul furturilor la ușa ta: strategii ingenioase pentru a-i păcăli pe hoți în absența ta

20 decembrie 2025 340
un fost politist de frontiera devenit infractor recidivist cu mai multe condamnari doreste sa fie reabilitat si sa aiba cazierul curat 694678a9ae674

Un fost polițist de frontieră, transformat în infractor recidivist, își propune să își refacă viața și să își curețe trecutul

20 decembrie 2025 135
video de ce pierde romania cursa pentru integrarea dronelor militare in sistemul de aparare ce fac polonia si finlanda 694676eaa9d4e

De ce România rămâne în urmă în integrarea dronelor militare în apărarea națională: măsurile adoptate de Polonia și Finlanda

20 decembrie 2025 263
presedintele farului gica popescu optimism nejustificat in privinta noului stadion din constanta 6946756c4956e

Gică Popescu, liderul Farului, își pune speranțele în viitorul stadion din Constanța, deși realitatea pare să fie diferită

20 decembrie 2025 262

Te-ar putea interesa și...

exclusiv doctorul adrian marinescu despre cazurile de lepra din romania nu vom intra in panica riscul este foarte mic 693c697b02431
Actual

Doctorul Adrian Marinescu dezvăluie: „Cazurile de lepră în România nu trebuie să ne îngrijoreze, risc minim”

12 decembrie 2025 349
video curtea bisericii negre din brasov va fi reabilitata dupa 150 de ani cum va arata si cand ar urma sa fie gata lucrarile 68c79297b1771
Actual

Curtea Bisericii Negre din Brașov va fi reabilitată după 150 de ani. Cum va arăta și când ar urma să fie finalizate lucrările

15 septembrie 2025 223
documentul care arata ca apele romane si esz prahova stiau ca vor fi probleme cu apa dar nu au luat masuri 6930a112bbed3
Actual

Adevărul ascuns: Apele Române și ESZ Prahova, conștiente de criza apei, dar fără reacție

3 decembrie 2025 271
cu cat a crescut tariful de referinta rca in prima jumatate a anului care este concluzia asf 6914f19142731
Actual

Creșterea tarifelor RCA în prima parte a anului: concluziile ASF dezvăluite

12 noiembrie 2025 169
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?