Hot News
Accident în lanț cu patru mașini la ieșirea din Mangalia, în apropierea hergheliei
Ciprian Ciucu se întâlnește la ora 16:00 cu Ilie Bolojan și Alexandru Nazare la sediul Guvernului pentru a analiza bugetul Capitalei
Mesele de seară care ne fură somnul: ce să nu consumăm și ce ne ajută să ne odihnim mai bine
Asociația Suflete Deschise răspândește bucuria Nașterii Domnului cu daruri în întreg județul Constanța
Atenție din partea șefului ANPC: În România, portocalele și lămâile de calitate proastă ajung pe mesele noastre
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Delicii de Crăciun: Trucuri ale maeștrilor culinari pentru fripturi suculente și fragede
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Actual > Delicii de Crăciun: Trucuri ale maeștrilor culinari pentru fripturi suculente și fragede
Actual

Delicii de Crăciun: Trucuri ale maeștrilor culinari pentru fripturi suculente și fragede

Data: 21 decembrie 2025 - 11:15
Zaharia Stancu 235
Distribuie
cele mai bune retete de friptura pentru masa de craciun secretele bucatarilor pentru carne suculenta si frageda 6947ba5a9b2a2

Sursa foto: Google Images

Delicii de Crăciun: Trucuri pentru fripturi suculente și fragede

Friptura de Crăciun rămâne unul dintre preparatele emblematice ale sărbătorilor, oferind texturi savuroase care definesc mesele festive românești. De la porc rumen și aromat până la pieptul de curcan fraged, fiecare rețetă combină tradiția cu simplitatea tehnicii, pentru un preparat suculent care încântă întreaga familie. Masa de sărbători este mai mult decât un prilej de a mânca; este un moment în care familia se adună, tradițiile se respectă, iar aromele preparatelor festive dau savoare fiecărui moment petrecut împreună.

Rețete de friptură de Crăciun

Friptură de porc cu piure de legume coapte

Pentru o friptură de porc reușită se recomandă cotletul, cu sau fără os, având suficientă slănină și șoric pentru a păstra suculența cărnii. Șoricul se crestează în pătrățele mici, în care se pot introduce cuișoare, iar carnea se condimentează cu sare și piper. Într-o tavă de cuptor, se așază la bază câteva bucăți de ceapă, căței de usturoi și felii de mere, pere sau gutui, după preferință. Deasupra se așază friptura pregătită și se stropește cu aproximativ 500 ml de bere sau vin, amestecate cu câteva linguri de miere, adăugându-se și puțină apă pentru a acoperi ușor carnea. Tava se introduce în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute, după care se acoperă cu folie de aluminiu, temperatura se reduce la 175-180 de grade, iar friptura continuă să se coacă până când carnea devine fragedă și rumenă uniform.

Timpul de coacere depinde de greutatea bucății de carne. Pentru o bucată de aproximativ două kilograme, friptura are nevoie de circa două ore și jumătate pentru a se găti complet. Este important ca, la final, carnea să fie bine pătrunsă, dar, în același timp, fragedă și suculentă. După ce se scoate din cuptor, friptura trebuie lăsată să se odihnească cel puțin 20 de minute înainte de a fi tăiată și servită. Acest pas este esențial pentru a păstra suculența cărnii, iar prin odihnă, friptura își păstrează textura și aromele.

Legumele rămase în tavă, împreună cu sosul, se transferă într-un blender și se mixează până se obține un piure omogen. În compoziție se adaugă condimente precum rozmarin, cimbrișor, sare și piper, iar apoi piureul se transferă într-un vas și se încălzește pe foc, adăugându-se puțină bere sau vin până ajunge la punctul de fierbere. Pentru a îngroșa sosul, se adaugă unt rece din frigider, iar la final se ajustează cu sare și piper.

Friptură de vită

Pentru a obține o friptură de vită perfectă, este important să alegi o bucată de carne de calitate, precum mușchiul sau antricotul, cu un strat fin de grăsime. Înainte de preparare, carnea se lasă la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute și se tamponează cu șervețele absorbante. Se condimentează generos cu sare și piper pe toate părțile. Într-o tigaie mare, se încălzește ulei sau unt, iar carnea se întoarce până când capătă o culoare rumenă. La final, se adaugă câțiva căței de usturoi zdrobiți, crenguțe de rozmarin și cimbru pentru a intensifica aroma.

Friptura se poate termina la cuptor, la 180°C, pentru 15-25 de minute, în funcție de gradul de gătire dorit. Este esențial să o lăsăm să se odihnească câteva minute după ce iese din cuptor, pentru ca sucurile să se redistribuie.

Friptură de curcan

Pentru friptura de curcan, se folosește pieptul, care se marinează înainte de gătire pentru a obține o carne fragedă și aromată. Marinada se prepară din câteva linguri de ulei de floarea-soarelui, coaja și sucul a două portocale, o linguriță de piper zdrobit, jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată, puțin piper cayenne, două boabe întregi de ienibahar, 250 ml vin alb și o lingură de miere. Pieptul de curcan se așază într-un vas împreună cu marinada, iar totul se dă la cuptor pentru aproximativ două ore.

Sos de merișoare pentru carnea de curcan

Sosul de merișoare este acompaniamentul perfect pentru carnea de curcan. Pentru preparare, 200 de grame de merișoare deshidratate se pun într-un vas împreună cu 600 ml de apă și 500 ml de vin alb și se lasă la fiert la foc potrivit timp de 30-40 de minute. Se adaugă apoi coaja și sucul de la o portocală, precum și un baton de scorțișoară. Când compoziția se îngroașă, batonul de scorțișoară se scoate, iar sosul se blenduiește până se obține o pastă fină.

Etichete:fripturi suculentemasa festivapreparate traditionaleretete craciuntrucuri culinare
Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent lista mai multi procurori s au transferat de la parchetele civile la parchetele militare oficial de la csm 6947b51d2854b Schimbări de paradigmă: o echipă de procurori trece la parchetele militare, confirmate de CSM
Articolul următor rezultate loto duminica 21 decembrie 2025 trageri speciale de craciun cu premii suplimentate milioane de euro in joc 6947bdeecacb4 Provocarea Loto de Crăciun – Duminică, 21 decembrie 2025: Trageri festive cu premii extraordinare și milioane de euro în distracție
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
carambol cu 4 autoturisme la iesire din mangalia aproape de herghelie 6947e9b8c4a7f

Accident în lanț cu patru mașini la ieșirea din Mangalia, în apropierea hergheliei

21 decembrie 2025 185
ciprian ciucu se vede la ora 1600 cu ilie bolojan si alexandru nazare la guvern pentru a discuta despre bugetul capitalei 6947e9780180a

Ciprian Ciucu se întâlnește la ora 16:00 cu Ilie Bolojan și Alexandru Nazare la sediul Guvernului pentru a analiza bugetul Capitalei

21 decembrie 2025 231
alimentele care nu ne lasa sa dormim ce trebuie sa evitam la cina si ce ne ajuta sa avem un somn odihnitor 6947e65a25b73

Mesele de seară care ne fură somnul: ce să nu consumăm și ce ne ajută să ne odihnim mai bine

21 decembrie 2025 234
foto asociatia suflete deschise a ajuns cu daruri in tot judetul constanta ducand vestea nasterii domnului 6947e635e0efc

Asociația Suflete Deschise răspândește bucuria Nașterii Domnului cu daruri în întreg județul Constanța

21 decembrie 2025 247
video avertisment de la directorul anpc in romania sunt vandute portocale si lamai care ar trebui date la porci 6947e48a86cf3

Atenție din partea șefului ANPC: În România, portocalele și lămâile de calitate proastă ajung pe mesele noastre

21 decembrie 2025 173
video conducte de irigatii furate in oltenia hotii au sapat transee pe 2 km pentru a le dezgropa 6947e112348b2

Furturi ingenioase în Oltenia: hoții au săpat 2 km de „tranșee” pentru a răpi conductele de irigație

21 decembrie 2025 256

Te-ar putea interesa și...

belarusul a eliberat 123 de detinuti politici inclusiv laureatul nobel ales bialiatki anuntul sua privind ridicarea sanctiunilor 693d8d7ba4570
Actual

Belarusul a eliberat 123 de prizonieri politici, printre care se numără și premiatul Nobel Ales Bialiatski, în timp ce SUA anunță relaxarea sancțiunilor

13 decembrie 2025 237
exclusiv daniel david despre institutele de cercetare sistemul este prea fragmentat inainte sa dai bani trebuie sa faci ordine 683f1f51bade8
Actual

Daniel David, despre institutele de cercetare: Sistemul este prea fragmentat. Înainte să investești, trebuie să faci ordine.

3 iunie 2025 331
video colonelul iulian albaceanu seful jandarmeriei braila a fost plasat sub control judiciar surse 684ba59378c41
Actual

Colonelul Iulian Albăceanu, șeful Jandarmeriei Brăila, a fost plasat sub control judiciar – surse

13 iunie 2025 223
crin antonescu il face nerusinat pe ponta si ii ia apararea lui ciolacu multumesc marcel 67dacf5563486
Actual

Crin Antonescu îl numește „nerușinat” pe Ponta și îl susține pe Ciolacu: „Mulţumesc, Marcel”

19 martie 2025 171
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?