ANSVSA: Amenzi URIAȘE pentru vânzarea cărnii de porc pe Facebook
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția asupra riscurilor legate de vânzarea cărnii de porc în locuri neautorizate, în special prin intermediul platformelor online, cum ar fi Facebook. Inspectorii subliniază că, în gospodării, porcul poate fi sacrificat doar „sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea cărnii de porc este strict interzisă.
Conform ANSVSA, comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone afectate de Pesta Porcină Africană (PPA) poate fi sancționată cu amenzi care ajung până la 40.000 lei. Fără un astfel de control sanitar, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.
Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie să fie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Acest examen este disponibil la centrele autorizate, iar costul variază între 26 de lei şi 90 de lei + TVA.
ANSVSA recomandă cetățenilor să fie prudenți atunci când achiziționează carne de porc, să verifice dacă vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și să evite cumpărarea din surse necontrolate.
Pentru informații suplimentare, cetățenii pot contacta Call Center-ul ANSVSA la numărul 0800 826 787.