Hot News
Turismul românesc în contextul crizei: FPTR propune soluții concrete pentru revitalizare
„Rabla” demarează din nou. Guvernul repornește programul suspendat. Cum arată noile vouchere
Modernizarea a 3,6 km de conductă de termoficare în București și zonele beneficiare ale investiției.
OMD Mamaia Constanța închide sezonul estival cu evenimentul Il Gran Finale: un weekend spectaculos cu artiști îndrăgiți, artificii și SuperCars.
Tichete de 250 și 500 lei pentru românii vulnerabili. Guvernul a deblocat programul „Sprijin pentru România”
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Mustafa Geihun, Dristor Kebap: Acum, vrei, nu vrei, trebuie să incluzi automat foarte mulți angajați străini. Clientul român încă nu este foarte familiarizat să fie servit la masă de un asiatic, de exemplu, e perioadă de tranziție.
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Economic > Mustafa Geihun, Dristor Kebap: Acum, vrei, nu vrei, trebuie să incluzi automat foarte mulți angajați străini. Clientul român încă nu este foarte familiarizat să fie servit la masă de un asiatic, de exemplu, e perioadă de tranziție.
Economic

Mustafa Geihun, Dristor Kebap: Acum, vrei, nu vrei, trebuie să incluzi automat foarte mulți angajați străini. Clientul român încă nu este foarte familiarizat să fie servit la masă de un asiatic, de exemplu, e perioadă de tranziție.

Data: 18 decembrie 2024 - 13:09
Zaharia Stancu 287
Distribuie
foto mustafa geihun dristor kebap acum vrei nu vrei trebuie sa incluzi automat foarte multi angajati straini clientul roman inca nu este foarte familiarizat sa fie servit la masa de un asiatic 6761fec97f6d2

Sursa foto: Google Images

„`html

Provocările forței de muncă în industria HoReCa

Industria HoReCa se confruntă cu dificultăți legate de forța de muncă, iar mulți antreprenori din acest domeniu sunt nevoiți să importe personal. Conform datelor Inspecției Muncii, piața de hoteluri și restaurante numără 232.369 de angajați, dintre care 213.627 sunt români, 482 au cetățenie UE, iar 18.260 sunt din țări non-UE.

Mustafa Geihun, administratorul lanțului de restaurante Dristor Kebap, subliniază că „acum, vrei, nu vrei, trebuie să incluzi automat în partea de resurse umane foarte mulți cetățeni străini.” El observă că există o tranziție în care clienții români nu sunt încă familiarizați cu ideea de a fi serviți de angajați asiatici, iar acest lucru necesită timp pentru adaptare.

„Este o perioadă în care trebuie să ne obișnuim, iar ca angajatori, trebuie să integrăm această nouă forță de muncă. Procesul de asimilare și instruire trebuie să se desfășoare organic, fără a sări peste etape”, afirmă Geihun.

El menționează că este dificil să funcționezi în domeniul HoReCa fără a include muncitori străini, având în vedere că „HoReCa înseamnă foarte multă comunicare, calitate a serviciilor și încredere.” Acesta avertizează că integrarea rapidă a angajaților care nu vorbesc limba română poate duce la probleme de comunicare și adaptare.

De la începutul anului, au fost disponibile 52.000 de locuri de muncă noi în industria HoReCa, iar în prezent, există 3.200 de locuri de muncă disponibile în acest sector.

„`

Necesitatea Angajării Muncitorilor Străini în Industria HoReCa

Mustafa Geihun, reprezentant al rețelei de șhaormerii Dristor Kebap, a subliniat importanța integrării muncitorilor străini în sectorul HoReCa din România, menționând că, în prezent, aproximativ jumătate dintre cei peste 1.000 de angajați ai grupului sunt din țări precum Turcia, Kazakhstan, Turkmenistan, Bangladesh și Nepal.

„Prezența muncitorilor străini este o oportunitate, deoarece avem un mare deficit de forță de muncă”, a explicat Geihun. El a adăugat că, în ciuda provocărilor, angajarea lucrătorilor străini ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru a susține operațiunile afacerilor din acest sector.

„Dacă nevoia va impune, vom mai aduce muncitori străini. Există firme care se ocupă de plasarea acestora pe piață, facilitând astfel această infuzie de forță de muncă din străinătate”, a declarat Geihun, evidențiind faptul că integrarea acestora în echipele de lucru este esențială pentru a răspunde cerințelor clienților.

Totodată, el a menționat că clientul român este încă în perioada de tranziție în ceea ce privește servirea de către angajați din alte culturi, cum ar fi cei asiatici, ceea ce face ca adaptarea la această realitate să fie un proces gradual.

Integrarea lucrătorilor străini în HoReCa: Provocări și oportunități

Integrarea angajaților străini în sectorul HoReCa devine o necesitate, având în vedere că clienții români nu sunt încă foarte obișnuiți să fie serviți de personal din alte culturi, cum ar fi angajați asiatici. Această tranziție impune angajatorilor să investească nu doar în formarea profesională, ci și în adaptarea culturală a acestora la specificul pieței locale.

Respectarea legislației muncii este esențială pentru a asigura un mediu de lucru armonios, care să valorifice diversitatea culturală și să minimizeze riscurile de discriminare. Angajatorii au responsabilitatea de a oferi condiții de muncă decente și de a promova egalitatea de tratament pentru toți angajații, indiferent de originea lor.

Comunicarea eficientă și calitatea serviciilor sunt valori fundamentale care trebuie cultivate printr-o integrare atentă a angajaților străini. Acest proces implică, de asemenea, investiții în cursuri de limba română și formare profesională, pentru a asigura că personalul este bine pregătit și familiarizat cu așteptările clienților români.

În plus, colaborarea cu firme specializate în recrutarea muncitorilor străini poate simplifica gestionarea proceselor administrative, facilitând integrarea acestora și respectarea reglementărilor legale. Astfel, prezența lucrătorilor străini nu doar că poate ajuta la diminuarea deficitului de forță de muncă din HoReCa, dar poate transforma diversitatea într-un avantaj competitiv, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a sectorului.

Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent foto ceo ul gigantului energetic de stat al ungariei care vrea e on ul local a trait in romania criza din energie a lucrat la bucuresti pentru un magnat maghiar supervizat de actualul ministru al 6761fec14cc94 CEO-ul gigantului energetic de stat al Ungariei, care vrea E.ON-ul local, a trăit în România criza energetică. A lucrat la București pentru un magnat maghiar, supervizat de actualul ministru al Energiei de la Budapesta.
Articolul următor un urs impuscat intr un copac a omorat un vanator dupa ce a cazut peste el 6762005875083 Un urs împușcat într-un copac a ucis un vânător, căzând peste el.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
turismul romanesc sub semnul crizei fptr propune solutii concrete pentru revitalizare 68c2dabfdf25b

Turismul românesc în contextul crizei: FPTR propune soluții concrete pentru revitalizare

11 septembrie 2025 160
exclusiv rabla demareaza din nou guvernul reporneste programul care fusese suspendat cum arata noile vouchere 68c2d69e411e2

„Rabla” demarează din nou. Guvernul repornește programul suspendat. Cum arată noile vouchere

11 septembrie 2025 255
au fost modernizati 36 km de conducta de termoficare in bucuresti care sunt zonele care vor beneficia de investitie 68c2d5a457a6c

Modernizarea a 3,6 km de conductă de termoficare în București și zonele beneficiare ale investiției.

11 septembrie 2025 263
omd mamaia constanta inchide sezonul estival cu evenimentul il gran finale weekend spectaculos cu artisti indragiti artificii si supercars 68c2d3b81c9f5

OMD Mamaia Constanța închide sezonul estival cu evenimentul Il Gran Finale: un weekend spectaculos cu artiști îndrăgiți, artificii și SuperCars.

11 septembrie 2025 182
video tichete de 250 si 500 lei pentru romanii vulnerabili guvernul a deblocat programul sprijin pentru romania 68c2d22063899

Tichete de 250 și 500 lei pentru românii vulnerabili. Guvernul a deblocat programul „Sprijin pentru România”

11 septembrie 2025 269
analistul sorin ionita la o cafea in compania unei doamne 68c2d1b2cbd56

Analistul Sorin Ioniță la o cafea cu o doamnă

11 septembrie 2025 338

Te-ar putea interesa și...

ministrul energiei sesizeaza diicot cu privire la propagarea de informatii false privitoare la vanzarea lacurilor catre straini 6772aa3340b71
Economic

Ministrul Energiei notifică DIICOT despre răspândirea de informații false referitoare la vânzarea lacurilor către străini

30 decembrie 2024 232
ultima ora anaf se pregateste sa le restituie producatorilor de energie suprataxa declarata neconstitutionala 68a82fb11b2f8
Economic

ULTIMA ORĂ ANAF va restitui producătorilor de energie suprataxa declarată neconstituțională

22 august 2025 264
video crin antonescu eu am contribuit la venirea lui klaus iohannis in prim planul politicii candidatul coalitiei vine la insider politic azi de la ora 1200 la prima tv 678212afe5495
Economic

Crin Antonescu: „Eu am contribuit la venirea lui Klaus Iohannis în prim-planul politicii” – Candidatul coaliției vine la Insider politic, azi, de la ora 12:00, la Prima TV

11 ianuarie 2025 352
ultima ora materiile prime pentru industria alimentara ca graul pentru panificatie rosii si castraveti pentru procesare ar urma sa ramana cu tva redusa 6888c74ccbb57
Economic

ULTIMA ORĂ Materiile prime pentru industria alimentară, precum grâul pentru panificație, roșiile și castraveții pentru procesare, vor rămâne cu TVA redusă.

29 iulie 2025 212
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?