Problema alimentară majoră în Europa, conform creatorului Nutri-Score
Serge Hercberg, profesor de nutriție la Sorbona și creatorul etichetei Nutri-Score, afirmă că cea mai mare problemă alimentară cu care se confruntă europenii nu este excesul de zahăr, carne sau sare. Conform acestuia, adevărata provocare este dezinformarea din partea lobby-urilor agroalimentare, care afectează sănătatea consumatorilor.
Hercberg a subliniat că este complicat să identifici un singur ingredient sau comportament responsabil pentru problemele de sănătate, dar a menționat că măsuri precum modificările de TVA, restricțiile de publicitate și politicile sănătoase de achiziții publice ar putea avea un impact pozitiv. Totodată, el a evidențiat dificultatea de a contrazice influența lobby-urilor care se opun acestor măsuri.
Într-un context mai larg, el a observat cum politicile de sănătate publică, inclusiv sloganul „cinci fructe și legume pe zi”, sunt subminate de interese politice și corporative. Deși Nutri-Score a fost adoptat în Franța în 2017 și a fost considerat un potențial sistem de etichetare la nivelul UE, acesta se confruntă acum cu o reacție adversă, în special din partea Italiei, care susține un sistem alternativ numit NutrInform.
Hercberg a concluzionat că, în ciuda provocărilor întâmpinate, nu va abandona Nutri-Score, având în vedere că este sprijinit de ministerele sănătății din șase țări europene: Franța, Spania, Germania, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos.
Problema alimentară majoră în Europa, conform creatorului Nutri-Score
Creatorul etichetei Nutri-Score, profesorul Hercberg, susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor nu este excesul de zahăr, ci incapacitatea de a prioritiza sănătatea publică în fața influențelor lobby-urilor. El a subliniat că dietele necorespunzătoare generează costuri ascunse pentru sănătate de aproape 1 trilion de euro în Europa, evidențiind necesitatea unei acțiuni mai decisive în domeniul etichetării alimentelor.
Despre eticheta Nutri-Score
Nutri-Score este o etichetă nutrițională care utilizează o scală de culori pentru a informa consumatorii despre calitatea nutrițională a produselor. Aceasta variază de la verde închis (calitate nutrițională excelentă, litera A) la portocaliu închis (calitate nutrițională slabă, litera E). Propusă pentru prima dată de Hercberg în 2014, eticheta a fost adoptată oficial în Franța în 2017 și a fost ulterior implementată de alte țări europene, precum Belgia, Elveția, Germania și Olanda.