Cartofii verzi: Buni sau periculoși pentru consum?
Este o situație frecvent întâlnită: ai poftă de o mâncare cu cartofi, dar descoperi că tuberculii din cămară s-au înverzit. Întrebarea care se pune este: sunt cartofii verzi buni de mâncat?
Când cartofii sunt depozitați într-un mediu cald, ei încep să producă clorofilă, ceea ce duce la o colorare verzuie a cojii. Deși clorofila în sine nu este dăunătoare, prezența acesteia indică o creștere a producției de solanină, o substanță care poate fi toxică pentru oameni.
Ce este solanina și cum afectează sănătatea?
Solanina este o neurotoxină care protejează cartofii și alte plante din familia Solanaceae de erbivori. Consumul de solanină poate provoca simptome precum amețeli, dureri de cap și, în cazuri severe, poate duce chiar la moarte. Potrivit unui studiu, un cartof verde de 450 de grame poate îmbolnăvi un adult.
Recomandări pentru consumul de cartofi
Este important de menționat că gătirea nu distruge solanina, astfel încât părțile verzi din cartofi ar trebui eliminate complet. În plus, cartofii verzi nu sunt recomandati copiilor, care sunt mai predispuși la intoxicații. Pentru a evita riscurile, cartofii ar trebui depozitați în locuri uscate și răcoroase, iar în cazul incertitudinii, este mai bine să fie aruncați.