Alimentele din conserve pun în pericol sănătatea
Două femei din județul Vrancea au fost internate de urgență, fiind suspecte de botulism. Una dintre acestea se află în stare foarte gravă, la Terapie Intensivă, iar cealaltă este în stare stabilă și a fost transferată la un spital din Capitală.
Femeia în vârstă de 56 de ani, internată în stare gravă, a fost găsită inconștientă în propria locuință. Cea de-a doua femeie, în vârstă de 67 de ani, se află în stare stabilă și a fost transferată la Spitalul Victor Babeș din Capitală. În locuința acesteia au fost găsite mai multe conserve, zacuscă și produse din pește, din care au fost prelevate probe pentru analize.
Cele două cazuri reprezintă primele cazuri de botulism raportate în județul Vrancea în ultimii 6 ani. Potrivit medicului epidemiolog Janina Lazăr, între cele două situații nu există legătură, deoarece fiecare femeie a consumat un produs diferit, primit cadou. „Ambele paciente au consumat alimente posibil contaminate, însă nu același tip de conservă, iar ancheta epidemiologică indică faptul că nu există legătură între cazuri”, a declarat medicul.
Direcția de Sănătate Publică Vrancea a anunțat că va monitoriza atent evoluția pacientelor și a extins ancheta epidemiologică pentru a evalua riscul pentru alte persoane care au intrat în contact cu alimentele posibil contaminate.
Botulismul este o boală rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de o toxină care atacă sistemul nervos. Aceasta apare cel mai frecvent după consumul de alimente contaminate, în special conserve preparate necorespunzător. Simptomele includ vederea încețoșată sau dublă, dificultăți de vorbire și înghițire, slăbiciune musculară și paralizie progresivă. În cazurile grave, pot apărea probleme de respirație, motiv pentru care botulismul reprezintă o urgență medicală și necesită intervenție rapidă.