Atenție! Cerealele de dimineață sunt contaminate cu substanțe nocive persistente
Cerealele consumate la micul dejun în Uniunea Europeană conțin, conform unui studiu recent publicat de Rețeaua Europeană de Acțiune împotriva Pesticidelor (PAN Europe), „niveluri ridicate“ de acid trifluoroacetic (TFA), o substanță chimică periculoasă și persistentă, cunoscută pentru efectele sale toxice asupra sistemului reproducător.
Studiul evidențiază faptul că toată populația este expusă la TFA prin diverse surse, inclusiv alimente și apă potabilă. Salomé Roynel, responsabilă de politici în cadrul PAN Europe, a declarat că „constatările noastre subliniază nevoia urgentă de a interzice imediat pesticidele PFAS pentru a opri contaminarea ulterioară a lanțului trofic“.
PFAS reprezintă un grup de aproximativ 4.000 de substanțe chimice perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, foarte rezistente la degradare, întâlnite în numeroase produse, inclusiv pesticide și gaze fluorurate utilizate ca agenți frigorifici și în stingătoare de incendiu.
Analiza a fost realizată pe 65 de produse obișnuite pe bază de cereale, achiziționate din 16 țări europene, incluzând cereale pentru micul dejun, dulciuri populare, paste, croissante, pâine integrală și rafinată, și făină. Rezultatele arată că „alimentul cel mai contaminat este un produs tipic pe bază de cereale pentru micul dejun“, cu concentrații medii de acid trifluoroacetic de 100 de ori mai mari în comparație cu cele din apa de la robinet.