Cereale de mic dejun din Europa, contaminate cu „chimicale eterne”
Cerealele consumate frecvent la micul dejun în Uniunea Europeană conțin, conform unui studiu publicat de Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe), „niveluri ridicate” de acid trifluoroacetic (TFA), o substanță chimică considerată „eternă” și toxică pentru sistemul reproductiv. Salomé Roynel, responsabilă de politici în cadrul PAN Europe, a declarat că „toată lumea este expusă la TFA prin multiple căi, inclusiv alimente și apă potabilă”, subliniind necesitatea urgentă de a interzice pesticidele PFAS pentru a stopa contaminarea lanțului trofic.
PFAS sunt un grup de aproximativ 4.000 de substanțe chimice perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, foarte rezistente la degradare și întâlnite în diverse produse, inclusiv pesticide și gaze fluorurate utilizate ca agenți frigorifici și în stingătoare de incendiu.
Analiza efectuată de PAN Europe a fost realizată pe 65 de produse obișnuite pe bază de cereale din 16 țări europene, incluzând cereale pentru micul dejun, dulciuri, paste, croissante, pâine integrală și rafinată, și făină. Concluziile studiului arată că „alimentul cel mai contaminat este un produs tipic pe bază de cereale pentru micul dejun”, cu concentrații medii de TFA de 100 de ori mai mari decât cele din apa de la robinet. 81,5% din probele analizate erau contaminate cu TFA, iar cele mai ridicate niveluri au fost găsite în pâinea integrală din Belgia, cu 340 micrograme pe litru (µg/l) și 120 µg/l în pâinea pentru prăjit. De asemenea, pastele italiene au prezentat o concentrație de 26 µg/l.
TFA, un produs de descompunere al pesticidelor PFAS și al gazelor fluorurate, este extrem de persistent, mobil și toxic pentru reproducere. Studiile din industrie asociază această substanță cu o calitate scăzută a spermei și cu efecte adverse asupra funcțiilor tiroidiene, hepatice și imunologice. Compusul chimic hidrosolubil se acumulează în apă și sol, fiind absorbit de plante, ceea ce explică concentrațiile mari descoperite în produse precum pâinea, pastele și biscuiții pentru copii.
Conform PAN Europe, „toate probele au depășit limita maximă de reziduuri prestabilită”, iar organizația de mediu a subliniat că nu putem expune copiii la substanțe chimice toxice pentru reproducere, cerând acțiuni imediate din partea Comisiei Europene și a statelor membre pentru interzicerea pesticidelor PFAS și monitorizarea conținutului de TFA din alimente.
Executivul comunitar a impus deja restricții pentru unele PFAS în produsele de consum, cum ar fi cutiile de pizza și cosmeticele, și intenționează să prezinte o revizuire a regulamentului REACH privind substanțele chimice în 2026.
Conform măsurătorilor publicate de autoritățile din Franța, TFA este prezent în 92% din apele din această țară, rezultate obținute prin analiza a 647 de eșantioane de apă brută și 627 de apă de la robinet. Aceste descoperiri confirmă rezultatele alarmante obținute anterior de cercetători și organizații de mediu din Franța și alte țări.
Un raport din mai 2024 realizat de PAN Europe a arătat că din 23 de eșantioane de apă de suprafață și șase eșantioane de apă subterană provenind din șase țări ale Uniunii Europene, „toate” conțineau TFA, cu concentrații variind de la 370 nanograme per litru (ng/l) până la 3.300 ng/l.