Cererea mondială de cafea este estimată să scadă cu 0,5% în 2025, în principal din cauza prețurilor mari, conform unui raport trimestrial publicat de banca olandeză Rabobank. Companiile de cafea continuă să transfere costurile ridicate către consumatori, ceea ce afectează cererea.
În ciuda recentelor scăderi ale prețurilor la cafeaua verde, prețurile din sistemul de retail rămân ridicate. Analiștii subliniază că cererea s-a redus pe piețe mari, precum Brazilia și Germania. De asemenea, importurile nete de cafea la nivel mondial au scăzut cu 7% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, iar pe parcursul anului, importurile au scăzut cu 1,9%.
În timp ce cererea este așteptată să scadă, producția mondială de cafea va crește, ajungând la 171,1 milioane de saci în sezonul 2025/26, comparativ cu 169,7 milioane de saci în sezonul anterior. Această situație va conduce la o balanță mondială care va trece de la un deficit de 900.000 de saci în 2024/25 la un surplus de 1,4 milioane de saci în 2025/26.
Analiștii estimează că situația pe partea de ofertă ar putea să se îmbunătățească și mai mult în sezonul 2026/27, datorită dezvoltării pozitive a arborilor de cafea din Brazilia, cel mai mare cultivator mondial.