Scăderea numărului de clienți în restaurante din cauza scumpirilor
Românii au început să renunțe la ieșirile în oraș din cauza creșterii prețurilor. Patronii de restaurante se plâng că, odată cu scumpirile recente, au rămas fără clienți. Încasările mai slabe, coroborate cu cheltuielile crescute, ar putea duce la un colaps în industrie.
Proprietarii de restaurante din toată țara observă o scădere a numărului de clienți, iar mulți dintre aceștia aleg să cumpere și să gătească acasă. „Nu, nu își mai permit, absolut deloc! Și prețurile chiar au crescut”, spune o femeie care a recunoscut că a fost la restaurant ultima dată în noiembrie anul trecut.
Un alt bărbat afirmă: „E foarte greu. Foarte, foarte greu! Nu cred că își mai permit”. Jurnalista Anamaria Ianc de la Digi24 menționează că, de aproximativ o lună, numărul comenzilor de mâncare la restaurante a scăzut, iar rezervările sunt din ce în ce mai puține. Oamenii consideră că prețurile sunt mult prea mari în raport cu veniturile lor.
Patronii de restaurante oferă explicații pentru prețurile crescute. De exemplu, Laurențiu Mălăescu, producător, subliniază că scumpirea curentului electric afectează costurile de întreținere a afacerilor, ceea ce se reflectă în prețurile legumelor. „An de an se scumpesc cu cel puțin 10-15%, dar anul acesta au crescut foarte mult într-un timp foarte scurt”, adaugă acesta.
Constantin Pănescu, proprietarul unui restaurant, menționează că sezonul turistic s-a încheiat prematur, afectând grav afacerile din zonă. Reprezentanții Băncii Naționale au prognozat o inflație de aproape 10% pentru luna septembrie, ceea ce complică și mai mult situația.