Consumul zilnic de ceai sau cafea și riscul de cancer
Un nou studiu sugerează că consumul de cafea poate oferi o protecție semnificativă împotriva cancerelor comune ale gâtului și gurii. Cercetătorii din SUA au analizat peste 25.000 de înregistrări din 14 studii anterioare pentru a identifica legătura dintre dieta persoanelor afectate de tumori ale capului și gâtului.
Rezultatele indică faptul că cei care consumă mai mult de patru cești de cafea cu cofeină pe zi pot reduce riscul de a dezvolta cancer de cap sau gât cu până la 17%. De asemenea, pentru cei care preferă ceaiul, studiul sugerează că acesta ar putea avea, de asemenea, efecte benefice în reducerea riscurilor de cancer.
Substanțe protective în ceai și cafea
Cafeaua și ceaiul conțin substanțe anticancerigene și antiinflamatorii care pot proteja organismul de efectele agenților cancerigeni. Cercetările au demonstrat că cei care consumă patru sau mai multe cești de cafea cu cofeină au un risc cu 30% mai mic de a dezvolta cancer oral și cu 22% mai mic de cancer la nivelul gâtului.
Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere de aproximativ 40% a riscului de cancer în zona inferioară a gâtului. Chiar și cafeaua decofeinizată a arătat beneficii, fiind asociată cu o scădere cu 25% a riscurilor de cancer al cavității bucale.
Ceaiul și influența sa asupra riscurilor de cancer
Studiile sugerează că ceaiul poate reduce riscul de cancer la nivelul gâtului inferior cu aproape 30%. Totuși, este important de menționat că consumul excesiv de ceai ar putea inversa aceste beneficii, ducând la o creștere a riscurilor de cancer laringian.
Deși nu se cunosc exact motivele pentru aceste inversări, se consideră că temperatura băuturilor poate influența riscurile de modificări canceroase.
Consumul de ceai și cafea și riscul de cancer
Relația dintre băuturile fierbinți, cum ar fi ceaiul și cafeaua, și sănătatea umană este un subiect complex. Recent, cercetările au arătat că consumul zilnic de aceste băuturi ar putea reduce riscul de cancer, în special în cazul cancerului de cap și gât.
„Deși au existat cercetări anterioare privind consumul de cafea și ceai și reducerea riscului de cancer, acest studiu a evidențiat efectele variate ale acestora cu diferite variante ale cancerului de cap și gât, inclusiv observația că și cafeaua decofeinizată a avut un anumit impact pozitiv,” a declarat Yuan-Chin Amy Lee, epidemiolog la Universitatea din Utah. Această cercetare a fost publicată în revista Cancer.
Este important de menționat că, în ciuda rezultatelor promițătoare, consumul de băuturi fierbinți trebuie abordat cu precauție, având în vedere că alți factori pot influența sănătatea generală și riscurile asociate cu cancerul.