Hot News
Fluxul impresionant de fonduri trimise în România de românii din diaspora: cum influențează muncitorii din străinătate economia locală
Credințe străvechi legate de solstițiul de iarnă: motivele pentru care este riscant să petreci singur noaptea de 21 decembrie
Conflictul surprinzător dintre două femei la Timișoara: un influencer implicat în campania lui Călin Georgescu stârnește controverse
Strălucirea Sărbătorilor: Copiii din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu Împărtășesc Spiritul Crăciunului
Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Actual > Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari
Actual

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari

Data: 20 decembrie 2025 - 10:01
Zaharia Stancu 213
Distribuie
cele mai bune retete de sarmale pentru craciun ce combinatii de carne si condimente recomanda bucatarii experimentati 6946574eb50a7

Sursa foto: Google Images

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte

Sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate preparate tradiționale românești, mai ales în perioada sărbătorilor. Rețetele variază de la o regiune la alta, incluzând clasicul preparat în foi de varză cu carne de porc și vită, până la sarmale în miniatură, în foi de leuștean. Fiecare variantă aduce arome și texturi unice, transformând orice masă într-o adevărată experiență culinară.

Rețete de sarmale pentru masa de Crăciun

Rețetă de sarmale cu carne de vită și porc, condimentate cu ghimbir

Pentru aproximativ 50 de sarmale, sunt necesare 1,5 kilograme de carne amestec (porc și vită), 200 de grame de slănină afumată și 200 de grame de orez sau bulgur, spălat în mai multe ape. Carnea nu trebuie trecută prin mașina de tocat, ci se taie manual în bucăți mici, pentru a păstra o textură mai fermă și un gust mai pronunțat.

În compoziție pot fi integrate, în funcție de preferințe, orez, bulgur sau boabe de porumb. Variantele cu bulgur sunt considerate mai ușoare, având un aport glicemic mai redus comparativ cu orezul. Ceapa se călește ușor în puțină untură de porc, împreună cu doi-trei căței de usturoi. Se adaugă apoi bulgurul sau orezul, iar amestecul rezultat se combină cu carnea și slănina afumată tăiată mărunt. Compoziția se asezonează cu sare, piper, cimbru, ghimbir ras sau sub formă de pudră și o cantitate foarte mică de cuișoare.

Într-o oală de lut, se așază un prim strat de varză murată tocată, urmat de un strat de sarmale. Operațiunea se repetă până la epuizarea compoziției, cu mențiunea că ultimul strat trebuie să fie de varză. La baza vasului se pot adăuga câteva crenguțe de cimbru și mărar pentru aromă. Deasupra se toarnă 150-200 de mililitri de apă, apoi vasul se pune la fiert la foc mic timp de aproximativ trei ore. Alternativ, oala de lut poate fi introdusă la cuptor, unde sarmalele se gătesc timp de aproximativ trei ore, la o temperatură constantă de 160–170 de grade Celsius.

Sarmale în foi de leuștean

Sarmalele în foi de leuștean sunt pregătite în variantă miniaturală, într-o rețetă care necesită atenție și răbdare, dar care oferă un gust distinct. Frunzele de leuștean trebuie să fie mari și fragede, culese de preferință pe timpul verii și păstrate corespunzător. Înainte de utilizare, acestea se lasă pentru scurt timp în apă cu sare, apoi se clătesc bine.

Compoziția este simplă, folosind carne de curcan, de pui sau de pește (aproximativ un kilogram), două cepe tocate fin și 150 de grame de orez. Condimentarea se rezumă strict la sare și piper. Compoziția se porționează cu ajutorul unei lingurițe și se așază pe fiecare foaie de leuștean, care se rulează atent. Sarmalele se așază într-un vas termorezistent, în straturi, și se introduc la cuptor la o temperatură de aproximativ 160 de grade Celsius, timp de două ore.

Sarmale în foi de viță de vie

Pentru prepararea sarmalelor în foi de viță, este nevoie de carne tocată, preferabil un amestec de porc și vită (aproximativ 1,5 kg). Se poate adăuga și orez în umplutură, alături de ceapă tocată fin, călită ușor în ulei. Se condimentează cu sare, piper negru și, opțional, puțină boia dulce. Foile de viță de vie se opăresc prealabil pentru a elimina sarea în exces, după care se formează sarmalele cu ajutorul compoziției.

Sarmalele se așază în straturi într-o cratiță cu fund gros, eventual tapetată cu foi de viță. Se pregătește un sos simplu din sos de roșii, sare, piper și puțin ulei, care se toarnă uniform peste sarmalele în foi de viță. Se poate adăuga apă sau supă fierbinte până aproape de nivelul sarmalelor, se acoperă vasul și se fierb la foc mic aproximativ două ore.

Etichete:arome unicebucatari romanipreparate sarbatoriretete traditionalesarmale craciun
Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent o femeie si trei barbati au ajuns ieri in spatele gratiilor de la penitenciarul poarta alba 69465545c13c6 Trei bărbați și o femeie au fost reținuți și închiși la penitenciarul Poarta Albă
Articolul următor foto magia craciunului adusa de copiii din nicolae balcescu si dorobantu 69465fed13210 Strălucirea Sărbătorilor: Copiii din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu Împărtășesc Spiritul Crăciunului
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
video suma uriasa de bani care a intrat in romania in ultimii ani de la oamenii plecati la munca in diaspora impactul muncitorilor straini 69466c5d27d17

Fluxul impresionant de fonduri trimise în România de românii din diaspora: cum influențează muncitorii din străinătate economia locală

20 decembrie 2025 285
superstitii despre solstitiul de iarna de ce nu e bine sa fii singur in noaptea de 21 decembrie 69466a7a3d2cc

Credințe străvechi legate de solstițiul de iarnă: motivele pentru care este riscant să petreci singur noaptea de 21 decembrie

20 decembrie 2025 254
video de ce s au batut doua femei la timisoara un influencer din campania lui calin georgescu in mijlocul scandalului 69466558f0293

Conflictul surprinzător dintre două femei la Timișoara: un influencer implicat în campania lui Călin Georgescu stârnește controverse

20 decembrie 2025 168
foto magia craciunului adusa de copiii din nicolae balcescu si dorobantu 69465fed13210

Strălucirea Sărbătorilor: Copiii din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu Împărtășesc Spiritul Crăciunului

20 decembrie 2025 208
cele mai bune retete de sarmale pentru craciun ce combinatii de carne si condimente recomanda bucatarii experimentati 6946574eb50a7

Delicii de Crăciun: Secretele sarmalelor perfecte, dezvăluite de maeștri bucătari

20 decembrie 2025 213
o femeie si trei barbati au ajuns ieri in spatele gratiilor de la penitenciarul poarta alba 69465545c13c6

Trei bărbați și o femeie au fost reținuți și închiși la penitenciarul Poarta Albă

20 decembrie 2025 173

Te-ar putea interesa și...

dupa precedentul creat ieri de romani trei britanici au fugit dupa avion tot pe pista aeroportului din koln ce spune politia germana 6925c0b25e1eb
Actual

Trei britanici au alergat pe pista aeroportului din Köln în urma unui precedent românesc – ce detalii oferă autoritățile germane

25 noiembrie 2025 194
romanii care merg in marea britanie au nevoie de un nou document de la anul cat costa si cum se obtine eta 6926d2ea61df7
Actual

Românii care călătoresc în Marea Britanie vor avea nevoie de un nou certificat anul viitor. Află costurile și pașii pentru obținerea ETA

26 noiembrie 2025 332
profesor din hunedoara plasat sub control judiciar dupa ce i a trimis mesaje indecente unei eleve de 13 ani 679d505285c69
Actual

Profesor din Hunedoara, pus sub control judiciar pentru mesaje indecente trimise unei eleve de 13 ani

1 februarie 2025 261
nou record de interventii ale salvamontistilor in 24 de ore peste 100 de persoane au fost duse la spital apelul lansat catre romani 677bb9a4e8a76
Actual

Nou record de intervenții ale salvamontiștilor în 24 de ore: peste 100 de persoane au fost transportate la spital. Apel adresat românilor

6 ianuarie 2025 413
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?