Hot News
Bolojan, cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului: „Trebuie să rectificăm multe. Să ne ferim de nostalgii nocive”
Descinderi spectaculoase în Medgidia, Murfatlar și Hârșova: ce au găsit anchetatorii
Nicușor Dan va susține o conferință de presă la ora 14:00, după ce a analizat „mii de pagini” primite de la judecători cu privire la provocările din sistemul judiciar
Farul Constanța se aventurează la Cluj în lupta pentru un loc în play-off-ul Superligii
Îngrijorare la Constanța: două fete au dispărut. Contactați 112 dacă le întâlniți
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Delicii de Crăciun: Trucuri ale maeștrilor culinari pentru fripturi suculente și fragede
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Actual > Delicii de Crăciun: Trucuri ale maeștrilor culinari pentru fripturi suculente și fragede
Actual

Delicii de Crăciun: Trucuri ale maeștrilor culinari pentru fripturi suculente și fragede

Data: 21 decembrie 2025 - 11:15
Zaharia Stancu 233
Distribuie
cele mai bune retete de friptura pentru masa de craciun secretele bucatarilor pentru carne suculenta si frageda 6947ba5a9b2a2

Sursa foto: Google Images

Delicii de Crăciun: Trucuri pentru fripturi suculente și fragede

Friptura de Crăciun rămâne unul dintre preparatele emblematice ale sărbătorilor, oferind texturi savuroase care definesc mesele festive românești. De la porc rumen și aromat până la pieptul de curcan fraged, fiecare rețetă combină tradiția cu simplitatea tehnicii, pentru un preparat suculent care încântă întreaga familie. Masa de sărbători este mai mult decât un prilej de a mânca; este un moment în care familia se adună, tradițiile se respectă, iar aromele preparatelor festive dau savoare fiecărui moment petrecut împreună.

Rețete de friptură de Crăciun

Friptură de porc cu piure de legume coapte

Pentru o friptură de porc reușită se recomandă cotletul, cu sau fără os, având suficientă slănină și șoric pentru a păstra suculența cărnii. Șoricul se crestează în pătrățele mici, în care se pot introduce cuișoare, iar carnea se condimentează cu sare și piper. Într-o tavă de cuptor, se așază la bază câteva bucăți de ceapă, căței de usturoi și felii de mere, pere sau gutui, după preferință. Deasupra se așază friptura pregătită și se stropește cu aproximativ 500 ml de bere sau vin, amestecate cu câteva linguri de miere, adăugându-se și puțină apă pentru a acoperi ușor carnea. Tava se introduce în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute, după care se acoperă cu folie de aluminiu, temperatura se reduce la 175-180 de grade, iar friptura continuă să se coacă până când carnea devine fragedă și rumenă uniform.

Timpul de coacere depinde de greutatea bucății de carne. Pentru o bucată de aproximativ două kilograme, friptura are nevoie de circa două ore și jumătate pentru a se găti complet. Este important ca, la final, carnea să fie bine pătrunsă, dar, în același timp, fragedă și suculentă. După ce se scoate din cuptor, friptura trebuie lăsată să se odihnească cel puțin 20 de minute înainte de a fi tăiată și servită. Acest pas este esențial pentru a păstra suculența cărnii, iar prin odihnă, friptura își păstrează textura și aromele.

Legumele rămase în tavă, împreună cu sosul, se transferă într-un blender și se mixează până se obține un piure omogen. În compoziție se adaugă condimente precum rozmarin, cimbrișor, sare și piper, iar apoi piureul se transferă într-un vas și se încălzește pe foc, adăugându-se puțină bere sau vin până ajunge la punctul de fierbere. Pentru a îngroșa sosul, se adaugă unt rece din frigider, iar la final se ajustează cu sare și piper.

Friptură de vită

Pentru a obține o friptură de vită perfectă, este important să alegi o bucată de carne de calitate, precum mușchiul sau antricotul, cu un strat fin de grăsime. Înainte de preparare, carnea se lasă la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute și se tamponează cu șervețele absorbante. Se condimentează generos cu sare și piper pe toate părțile. Într-o tigaie mare, se încălzește ulei sau unt, iar carnea se întoarce până când capătă o culoare rumenă. La final, se adaugă câțiva căței de usturoi zdrobiți, crenguțe de rozmarin și cimbru pentru a intensifica aroma.

Friptura se poate termina la cuptor, la 180°C, pentru 15-25 de minute, în funcție de gradul de gătire dorit. Este esențial să o lăsăm să se odihnească câteva minute după ce iese din cuptor, pentru ca sucurile să se redistribuie.

Friptură de curcan

Pentru friptura de curcan, se folosește pieptul, care se marinează înainte de gătire pentru a obține o carne fragedă și aromată. Marinada se prepară din câteva linguri de ulei de floarea-soarelui, coaja și sucul a două portocale, o linguriță de piper zdrobit, jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată, puțin piper cayenne, două boabe întregi de ienibahar, 250 ml vin alb și o lingură de miere. Pieptul de curcan se așază într-un vas împreună cu marinada, iar totul se dă la cuptor pentru aproximativ două ore.

Sos de merișoare pentru carnea de curcan

Sosul de merișoare este acompaniamentul perfect pentru carnea de curcan. Pentru preparare, 200 de grame de merișoare deshidratate se pun într-un vas împreună cu 600 ml de apă și 500 ml de vin alb și se lasă la fiert la foc potrivit timp de 30-40 de minute. Se adaugă apoi coaja și sucul de la o portocală, precum și un baton de scorțișoară. Când compoziția se îngroașă, batonul de scorțișoară se scoate, iar sosul se blenduiește până se obține o pastă fină.

Etichete:fripturi suculentemasa festivapreparate traditionaleretete craciuntrucuri culinare
Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent lista mai multi procurori s au transferat de la parchetele civile la parchetele militare oficial de la csm 6947b51d2854b Schimbări de paradigmă: o echipă de procurori trece la parchetele militare, confirmate de CSM
Articolul următor rezultate loto duminica 21 decembrie 2025 trageri speciale de craciun cu premii suplimentate milioane de euro in joc 6947bdeecacb4 Provocarea Loto de Crăciun – Duminică, 21 decembrie 2025: Trageri festive cu premii extraordinare și milioane de euro în distracție
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
video mesajul lui bolojan de ziua memoriei victimelor comunismului avem multe de corectat sa nu ne lasam atrasi de nostalgii periculoase 6947d31935458

Bolojan, cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului: „Trebuie să rectificăm multe. Să ne ferim de nostalgii nocive”

21 decembrie 2025 326
razii de amplore in medgidia murfatlar si in harsova iata ce au descoperit politistii 6947d10b874c0

Descinderi spectaculoase în Medgidia, Murfatlar și Hârșova: ce au găsit anchetatorii

21 decembrie 2025 240
nicusor dan declaratie de presa la ora 1400 dupa ce a primit sute de pagini de la magistrati despre problemele din justitie 6947cf732ea76

Nicușor Dan va susține o conferință de presă la ora 14:00, după ce a analizat „mii de pagini” primite de la judecători cu privire la provocările din sistemul judiciar

21 decembrie 2025 306
farul constanta joaca la cluj pentru a ramane in cursa pentru play off ul superligii 6947ce010f651

Farul Constanța se aventurează la Cluj în lupta pentru un loc în play-off-ul Superligii

21 decembrie 2025 339
alerta la constanta doua tinere date disparute sunati la 112 daca le vedeti 6947cd86ef427

Îngrijorare la Constanța: două fete au dispărut. Contactați 112 dacă le întâlniți

21 decembrie 2025 140
video pericol public restaurantul namo greek a fost inchis imaginile spun totul gandaci soarece mort praf tigai arse 6947ca2f11007

Alertă alimentară: restaurantul Namo Greek, închis din cauza igienei precare! Detalii șocante: gândaci, un șoarece mort, murdărie și tigăi deteriorate

21 decembrie 2025 318

Te-ar putea interesa și...

estimari meteo urmeaza patru saptamani cu temperaturi de foc si ploi putine 686ccc4c0a03e
Actual

Estimări meteo: Patru săptămâni cu temperaturi ridicate și precipitații reduse

8 iulie 2025 177
ce au discutat viktor orban si ilie bolojan la palatul victoria kelemen hunor ilie bolojan a zis da 68822e202126a
Actual

Discuțiile dintre Viktor Orban și Ilie Bolojan la Palatul Victoria. Kelemen Hunor: „Ilie Bolojan a zis «da»”

24 iulie 2025 339
iohannis dupa ce romania a intrat in schengen am vazut incercari grave de a minimaliza importanta uniunii europene 675abc9da7c24
Actual

Iohannis, după aderarea României la Schengen: Am observat încercări grave de a subestima importanța Uniunii Europene

12 decembrie 2024 409
p don ro este noul sponsor oficial al cfr cluj unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din romania 686789cf614d1
Actual

Don.ro devine sponsor oficial al CFR Cluj, unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din România.

4 iulie 2025 223
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?