Decizie privind conținutul fructelor în gemuri
Ministerul Agriculturii a redactat un ordin care stabilește că denumirea gemurilor, jeleurilor și marmeladelor de fructe, precum și a piureului de castane îndulcit, trebuie să fie însoțită de mențiunea referitoare la fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescătoare a ponderii materiilor prime în fabricație.
În cazul produselor realizate din trei sau mai multe tipuri de fructe, este permisă utilizarea termenului „amestec de fructe” sau a unei mențiuni similare, indicând numărul tipurilor de fructe utilizate. De asemenea, eticheta va include informații despre conținutul de fructe, specificând „preparat cu X grame de fructe pentru 100 grame de produs finit”. În acest context, dacă se utilizează extracte apoase, calculul se va face după scăderea masei apei incluse.
Standardele europene pentru gemuri
La începutul anului, Parlamentul European și Consiliul UE au convenit asupra revizuirii standardelor de comercializare pentru gemuri, ceea ce include și creșterea cantității minime de fructe din gemuri de la 350 grame la 450 grame pe kilogram. Aceste modificări vor contribui la îmbunătățirea calității produselor destinate consumului uman.