Unde găsești în România cel mai ieftin coș de consum
Conform unui raport al Institutului Național de Statistică, orașele Râmnicu Vâlcea, Slatina, Alba Iulia și Alexandria se remarcă prin prețuri scăzute pentru un coș alimentar format din 10 produse esențiale. În contrast, Ploiești, Iași, Bistrița și Satu Mare se confruntă cu cele mai mari scumpiri pentru același coș de consum.
Coșul de consum include următoarele produse: cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, usturoi uscat, morcovi, mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie, miere de albine și ouă. De exemplu, cartofii sunt cei mai scumpi în București, fiind urmați de Călărași, Arad, Timișoara și Oradea. În schimb, cei mai ieftini cartofi se găsesc la Slatina și Tulcea.
În ceea ce privește ouăle, cele mai ridicate prețuri (2 lei/bucată) se înregistrează în Baia Mare și Focșani, în timp ce cele mai accesibile prețuri se găsesc la Slatina și Botoșani. Fasolea este cea mai scumpă în Cluj și Miercurea Ciuc, iar cele mai ieftine prețuri sunt în Slatina și Slobozia.
Analizând salariile nete din capitalele de județ, se observă că la Focșani, achiziția coșului de 10 produse reprezintă 90% din salariul zilnic al unui angajat, ceea ce schimbă perspectiva asupra accesibilității acestor produse. În acest sens, Capitala se află în avantaj datorită salariilor mai mari.
Cel mai scump coș de consum se găsește în Cluj-Napoca, unde costul pentru achiziția a câte un kilogram din fiecare produs se ridică la aproape 200 de lei. Comparativ, în Slobozia, același coș ar costa aproximativ 125 de lei. Clujul este urmat de Timișoara, Galați și Sfântu Gheorghe, în timp ce Bucureștiul ocupă abia locul 5 în clasamentul prețurilor, în ciuda salariilor cele mai mari din țară.