Hramul Sfintei Parascheva: Pregătiri pentru Pelerini
La Iași, se finalizează pregătirile pentru hramul Sfintei Parascheva, care marchează apogeul pelerinajului început acum șase zile. Conform tradiției, pelerinii vor beneficia de o masă caldă, iar bucătăresele au început deja să pregătească cele 60.000 de sarmale care vor fi oferite. Până în prezent, aproape 140.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
În bucătăria cantinei sociale din Iași, sarmalele au fost puse la fiert, iar angajatele au fost ajutate de voluntare dornice să contribuie la acest demers. „În fiecare an venim aici și facem sarmale. Suntem pensionare și ne face plăcere să ajutăm”, a declarat una dintre voluntare. Sarmalele sunt pregătite cu multă dragoste și dăruire, având ca scop să ofere confort pelerinilor obosiți și udați de ploaie.
Din cele 60.000 de sarmale, 25.000 sunt realizate în cantina socială, folosind ingrediente variate, cum ar fi 1.500 de kilograme de varză proaspătă, 120 de kilograme de ceapă, 330 de kilograme de carne tocată și 45 de kilograme de morcov. Restul sarmalelor vor fi pregătite de restaurantele din oraș. Masa va fi servită în aer liber, în curtea cantinei sociale, imediat după încheierea slujbei de hram.
Până acum, peste 135.000 de pelerini au trecut pe la racla Sfintei Parascheva, demonstrând interesul și devotamentul față de această sărbătoare religioasă importantă.