Ignatul: Tradiții și Superstiții
Pe 20 decembrie se sărbătorește Ignatul, ziua dedicată sacrificării porcilor. Această zi este marcată de tradiții specifice, iar tăierea porcului este singura activitate permisă, întrucât coincide cu perioada de post. Este interzisă realizarea altor munci, precum spălatul, cusutul sau măturatul casei.
Conform obiceiului, tăierea porcului trebuie efectuată pe lumină, deoarece lumina este considerată a ține la distanță spiritele malefice. Înainte de sacrificare, porcul este tămâiat și stropit cu apă sfințită pentru a alunga duhurile rele. Sacrificarea este realizată de bărbatul casei, iar femeia are voie să tranșeze carnea doar după ce acesta a făcut semnul crucii.
Obiceiuri Post-Sacrificare
După sacrificarea porcului, căpăţâna acestuia este adusă în casă cu râtul înainte, simbolizând prosperitatea în gospodărie. În unele regiuni, stăpânul casei folosește sângele scurs din porc pentru a desena o cruce pe fruntea copiilor, cu speranța că aceștia vor crește sănătoși și voioși.
O superstiție interesantă asociată cu Ignatul este că, în noaptea dinaintea sacrificării, porcii visează că vor fi tăiați. Se crede că, de acum înainte, aceștia nu se mai îngrașă, nu mai pun carne pe ei și nu mai mănâncă, fiind afectați de visul tăierii.