Listeria: o amenințare tot mai gravă în Europa, cu un deces la fiecare 12 cazuri în 2024
Cazurile de intoxicații severe cu bacteria listeria au crescut în Europa, conform unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Peste 3.000 de infecții au fost confirmate în 2024, iar aproape 70% dintre pacienți au necesitat spitalizare, cu un deces raportat la fiecare 12 persoane infectate.
Infecțiile cu listeria, de obicei transmise prin alimente, sunt rare, dar pot fi mortale. Până la 3% dintre alimentele gata de consum depășesc limitele UE privind contaminarea cu listeria, iar cârnații fermentați sunt produsele cel mai frecvent contaminate.
Ole Heuer, coordonatorul activității ECDC privind sănătatea umană, animală și de mediu, a declarat: „Chiar dacă contaminarea este rară, listeria poate provoca îmbolnăviri severe, ceea ce o face una dintre cele mai grave amenințări alimentare pe care le monitorizăm.”
Focare alimentare în creștere
Raportul a analizat infecțiile cu listeria, salmonella, campylobacter, E. coli și alte bacterii în Uniunea Europeană, Regatul Unit și alte opt state non-UE. În total, în 2024 au existat 6.558 de focare alimentare, o creștere de 14,5% față de anul precedent. Deși numărul cazurilor și al spitalizărilor a crescut, numărul deceselor a scăzut.
Tendința ascendentă a infecțiilor alimentare este probabil determinată de o combinație de factori, inclusiv schimbarea obiceiurilor alimentare, cum ar fi consumul mai frecvent de mese gata preparate, manipularea neigienică a alimentelor și îmbătrânirea populației, care este mai vulnerabilă la îmbolnăviri.
Surse de contaminare
În 2024, legumele și alte produse de origine vegetală au fost legate de cele mai multe decese în focare alimentare cu origine clar confirmată. Cu toate acestea, salmonella a fost responsabilă pentru cele mai multe focare care au afectat mai multe țări, iar ouăle și produsele din ouă au fost principalele surse.
Infecții cu salmonella în fermele de păsări
Agențiile UE au raportat o „creștere semnificativă” a infecțiilor cu salmonella în fermele de păsări în ultimul deceniu, multe state membre neîndeplinind suficient standardele de control. Frank Verdonck, șeful departamentului EFSA pentru riscuri biologice și sănătatea animalelor, a declarat că doar 14 țări au îndeplinit integral cerințele de reducere a salmonellei în fermele avicole.
Prevenirea riscurilor alimentare
Agențiile au subliniat importanța măsurilor de protecție împotriva infecțiilor alimentare, recomandând păstrarea frigiderului la 5°C sau mai puțin, consumarea preparatelor gata de mâncat înainte de data expirării, gătirea temeinică a cărnii, separarea alimentelor crude de cele gătite și spălarea mâinilor, ustensilelor și suprafețelor după manipularea alimentelor crude.
De asemenea, au avertizat că „grupurile vulnerabile”, cum ar fi adulții în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slăbit, ar trebui să evite consumul alimentelor cu risc ridicat, precum preparatele gata de mâncat, laptele nepasteurizat și brânza moale nepasteurizată. Protejarea acestor grupuri necesită o supraveghere puternică, o producție alimentară sigură și precauții esențiale la domiciliu.