Năvodari: Focarul de pestă porcină a fost curățat, dar proprietarul a primit o sancțiune de la DSVSA
Focarul de pestă porcină de la exploatația din Năvodari a fost igienizat de specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, proprietarul exploatației fiind amendat de inspectorii DSVSA Constanța. Este pentru a doua oară când în această exploatație apar cazuri de pestă porcină africană.
Specialiștii DSVSA Constanța au igienizat exploatația, iar în urma acțiunii, dintr-un efectiv de 25 de porci, 5 au fost declarați morți, iar 20 au fost neutralizați. Proprietarul gospodăriei a primit o amendă în valoare de 6.000 de lei, conform HG 1214/2009 art. 9 alin. (1) lit. b, pentru nepăstrarea cadavrelor animalelor moarte sau tăiate și pentru consumul sau înstrăinarea cărnii și produselor provenite de la aceste animale.
Precizările DSVSA Constanța
Reprezentanții DSVSA Constanța au subliniat importanța notificării oricărei suspiciuni de boală către medicul veterinar concesionar, DSVSA sau autoritățile locale, pentru a diminua riscul de propagare a virusului. Aceștia au accentuat că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc din zonele de restricție.
Specialiștii au avertizat că achiziția de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare, reprezintă un risc major de extindere a pestei porcine africane, iar proprietarii pot fi sancționați contravențional, ceea ce poate duce la neacordarea despăgubirilor în caz de apariție a bolii.
Măsuri de prevenire
În scopul informării cetățenilor cu privire la suspiciunea sau confirmarea pestei porcine în localitate, Primăria poate emite dispoziții de înștiințare și informare a cetățenilor privind măsurile ce trebuie luate. DSVSA a mai menționat că se interzic aglomerările de animale și târgurile de animale, iar aruncarea cadavrelor pe domeniul public contribuie la răspândirea bolii și la prelungirea restricțiilor sanitare.
În fermele comerciale, este esențială intensificarea măsurilor de biosecuritate, conform Ordinului 20/2018, și suplimentarea stocurilor de materiale și echipamente necesare pentru intervenția în caz de focar de boală. Reprezentanții DSVSA au subliniat că, fără sprijinul cetățenilor, apariția unor noi focare de boală nu poate fi oprită, ceea ce va duce la pagube economice semnificative în sectorul creșterii porcului.