Proces colectiv împotriva ciocolatei Lindt în SUA
Celebra marcă de ciocolată Lindt se confruntă cu un proces colectiv de amploare în Statele Unite, inițiat de consumatori care susțin că ciocolata neagră a companiei conține niveluri periculoase de metale grele, în special plumb și cadmiu. Acuzațiile se concentrează pe faptul că Lindt a indus în eroare consumatorii, determinându-i să achiziționeze produse potențial nesigure, la prețuri premium.
Potrivit plângerii, Lindt și alți producători din industrie nu au informat corect consumatorii despre prezența acestor substanțe dăunătoare, deși se știe că metalele grele pot avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra copiilor și femeilor însărcinate. Lindt & Sprungli contestă aceste acuzații și susține că produsele sale respectă toate standardele de siguranță alimentară.
Îngrijorările consumatorilor și reacția Lindt
Compania elvețiană a declarat că nu este de acord cu acuzațiile din cadrul procesului și că procedurile sale de calitate asigură siguranța consumatorilor. „Lindt & Sprungli nu este de acord cu toate acuzațiile formulate în procesul din SUA,” a declarat compania, adăugând că produsele sale pot fi consumate în siguranță.
Deși Lindt susține că nu avea obligația de a dezvălui informațiile referitoare la metalele grele, tribunalul a considerat că plângerile consumatorilor sunt justificate, având în vedere reputația brandului ca fiind sinonim cu siguranța și calitatea.
Detalii despre ancheta Consumer Reports
Acest proces colectiv a fost declanșat de o investigație realizată de Consumer Reports în 2022, care a testat 28 de tipuri de ciocolată neagră disponibile pe piața din SUA. Rezultatele au arătat că produsele Lindt conțineau niveluri ridicate de plumb și cadmiu, deși nu erau cele mai contaminate. Două dintre produsele sub marca Ghirardelli, deținute de Lindt, au fost considerate „alegeri mai sigure” datorită conținutului mai scăzut de metale grele.
Consumatorii din diverse state, inclusiv Alabama, California, Florida, Illinois, Nevada și New York, susțin că au plătit sume mai mari pentru ciocolata Lindt, crezând că achiziționează produse de înaltă calitate și sigure. Reclamanții afirmă că Lindt a încălcat reglementările de etichetare prin neinformarea consumatorilor despre prezența metalelor grele.
Decizia instanței și apărarea Lindt
Recent, Tribunalul Districtual Estic din New York a respins cererea Lindt de a respinge procesul, permițând astfel continuarea acțiunii în instanță. Avocații Lindt au argumentat că afirmațiile de pe ambalaj, precum „excelență” și „realizat de experți cu cele mai bune ingrediente”, sunt doar o formă de publicitate exagerată. O publicație elvețiană a menționat că, în apărarea sa, compania a contrazis propriile promisiuni de calitate.
Sursele metalelor grele în ciocolată
Metalele grele precum arsenicul, plumbul, cadmiul și mercurul sunt elemente chimice naturale, care pot fi găsite în mediu, inclusiv în sol, apă și atmosferă. De asemenea, acestea pot contamina alimentele, inclusiv ciocolata. Specialiștii indică faptul că doza zilnică de cadmiu nu trebuie să depășească 4,1 micrograme, iar cea de plumb nu trebuie să depășească 0,5 micrograme.
Continuarea investigațiilor și a procesului colectiv va fi un aspect important de urmărit în viitorul apropiat, având în vedere implicațiile pentru consumatori și reputația brandului Lindt.
Prezența metalelor grele în produsele din cacao
Un studiu recent a relevat că plumbul și cadmiul se regăsesc în diverse produse din cacao, inclusiv pudra de cacao, chipsurile de ciocolată, ciocolata cu lapte, amestecurile pentru brownie, prăjiturile cu ciocolată și ciocolata caldă. Cercetătorii de la Universitatea George Washington (GW) au analizat 72 de produse pe bază de cacao și au descoperit că aproximativ 43% dintre acestea au depășit limita maximă admisă pentru plumb, iar 35% pentru cadmiu. Este demn de menționat că produsele etichetate ecologic au fost în mod special afectate.
Sursele de contaminare
Conform informațiilor obținute, cadmiul este absorbit direct din sol de către plantele de cacao. În schimb, plumbul ajunge pe boabele de cacao după recoltare, posibil prin intermediul prafului și solului în timpul procesului de uscare în aer liber.
Diferențe între tipurile de ciocolată
Ciocolata neagră se dovedește a conține un nivel mai ridicat de metale grele comparativ cu ciocolata cu lapte, datorită conținutului său mai mare de cacao. În cadrul studiului, echipa a evaluat și cinci batoane de ciocolată cu lapte, constatând că niciunul dintre acestea nu a depășit limitele de siguranță.