Consumului de băuturi energizante și a altor produse care conțin cofeină este tot mai prevalent în rândul adolescenților, iar efectele negative asupra dezvoltării creierului sunt îngrijorătoare. Un studiu recent arată că aproape 75% dintre adolescenți consumă cofeină zilnic, ceea ce poate împiedica dezvoltarea corectă a creierului.
Adolescenții aleg aceste produse pentru a se simți „cool” și pentru a se integra în grupurile sociale. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu sunt conștienți de riscurile asociate consumului de cofeină. Medicul primar neurolog Radu Mihălescu subliniază că aceasta poate genera anxietate și depresie și afectează undele lente din perioada somnului, întârziind astfel maturarea creierului în perioada crucială a formării sinapselor.
Experții recomandă o limită de 100 de miligrame de cofeină pe zi pentru adolescenți. Totuși, o băutură energizantă disponibilă în magazine poate conține până la 240 de miligrame de cofeină, echivalentul a trei cești de cafea. În plus, dulciurile, băuturile răcoritoare, ceaiurile și cafelele cu arome dulci contribuie și ele la consumul excesiv de cofeină.
Consumul acestor produse poate provoca efecte adverse imediate, precum palpitații, tremur și nervozitate, dar și probleme digestive, cum ar fi greața și gastritele. În România, produsele cu un conținut ridicat de cofeină sunt interzise în magazinele din interiorul unităților școlare, dar este esențial ca tinerii și părinții să fie conștienți de riscurile pe termen lung asociate consumului de energizante.