Premiu Internațional pentru Scurtmetrajul „Flavors of Dobrogea”
Scurtmetrajul „Flavors of Dobrogea: A Journey Through Ethnic Cuisine”, realizat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) împreună cu Organizația de Management al Destinației Județul Constanța (OMD Constanța), a obținut Premiul în categoria „Expediții Culinare” la gala internațională FOOD FILM MENU 2025, desfășurată la Barcelona pe 27 septembrie 2025, de Ziua Mondială a Turismului.
Distincția a fost acordată de IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, în cadrul prestigiosului World Gastronomy Summit. Aprecierea juriului a confirmat calitatea proiectului, subliniind că filmul „e o lucrare profesională care evidențiază parcursul multicultural al regiunii, reflectat în bogăția și diversitatea gastronomiei locale.”
Un Pas Spre Titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029
Această reușită se aliniază inițiativelor ce susțin candidatura Dobrogei la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029. Consorțiul Explore Dobrogea, format din UNPR Regiunea Sud-Est, Primăria Năvodari, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța și Kirvad Tour SRL, a depus protocolul oficial la IGCAT.
Scurtmetrajul premiat face parte din programul „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, inițiat de INP și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, având rolul de a promova diversitatea gastronomică multietnică a regiunii.
Implicarea Comunității și Votul Publicului
„Felicităm echipele INP și OMD Constanța pentru reușita de a duce patrimoniul culinar al Dobrogei pe scena mondială,” a declarat Daniel Moraru, Președinte UNPR RSE. După ceremonia de premiere, publicul va putea vota pentru Premiul Publicului, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 27 octombrie 2025, la Gozo, cu ocazia Galei Gastronomice Europene.
Perioada de vot a început pe 27 septembrie și se va încheia pe 10 octombrie 2025. Votează pentru Dobrogea accesând: www.foodfilmmenu.org/past-editions/2025-edition.