Prețul cărnii de vită în Canada atinge niveluri record
Canada se confruntă cu o creștere constantă a prețurilor, iar prețul cărnii de vită a înregistrat cele mai mari creșteri, atingând niveluri record în supermarketuri. Această majorare vine înaintea sezonului de Crăciun, care este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru supermarketuri și măcelării.
Conform Statistics Canada, în ultimele 12 luni, prețurile alimentelor au crescut cu 2,7%, însă carnea de vită s-a scumpit mai rapid decât carnea de porc și de pui, determinând mulți clienți să-și reducă comenzile. Jim Jackson, proprietarul Cut Rite Meats din Calgary, a afirmat că „acestea sunt probabil cele mai mari prețuri pe care le-am văzut vreodată”.
Prețurile cu amănuntul reflectă și creșterea valorii vitelor, care a atins, de asemenea, niveluri record. De exemplu, în luna septembrie, un kilogram de carne tocată de vită costa aproximativ 13 dolari, comparativ cu 11,69 dolari în urmă cu un an și 9 dolari în urmă cu cinci ani. Bucățile de file de vită au crescut la peste 32 de dolari/kg, față de 20 dolari/kg în decembrie 2023.
Statisticile indică o creștere de 7,6% a prețurilor la bovine în Alberta în luna septembrie, față de aceeași lună din anul anterior. Această creștere se aliniază tendințelor pieței de carne de vită din America de Nord, unde stocurile de bovine au scăzut semnificativ. În urmă cu cinci ani, prețul mediu era de aproximativ 130 USD/cwt, ceea ce sugerează o majorare semnificativă pe termen mediu și lung.
Reducerea efectivelor de bovine, care este la cel mai mic nivel din ultimele trei decenii în Canada, combinată cu o cerere constantă pentru carne de vită, contribuie la aceste creșteri. În același timp, costurile reduse pentru furaje au sprijinit marjele de profit ale fermierilor, în ciuda provocărilor cauzate de condițiile meteo dificile din timpul verii.
În concluzie, cererea globală în creștere pentru proteine, inclusiv carne de vită, carne de porc și pasăre, influențează în mod semnificativ prețurile pe piața canadiană.
„`html
Prețul record al cărnii de vită în Canada
, un fenomen legat de scăderea numărului de bovine din țară. Populația de bovine este la cel mai scăzut nivel din 1987, iar mulți crescători s-au confruntat cu creșterea cheltuielilor, inclusiv costurile furajelor, în urma condițiilor de secetă.
Scăderea efectivului de bovine a dus la o reducere a cantității de carne de vită disponibilă pentru vânzare în supermarketuri și măcelării. Kevin Grier, analist al pieței animalelor, a menționat că „industria este acum în plin proces de lichidare, iar oferta este mai mică, ceea ce a dus la creșterea prețurilor”.
Cererea puternică a consumatorilor pentru fripturi și carne tocată de vită din America de Nord contribuie, de asemenea, la această creștere a prețurilor. Potrivit profesoarei universitară Ellen Goddard, „avem încă cel puțin un an, poate până în 2026, cu o ofertă foarte limitată de carne de vită, iar carnea de vită continuă să se vândă la prețuri record, fiind considerată de o calitate superioară”.
„`