Scăderea prețurilor mondiale la alimente în luna mai
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o scădere în luna mai, datorită diminuării prețurilor la cereale, zahăr și uleiuri vegetale, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În luna mai 2025, acest indice a avut o medie de 127,7 puncte, în scădere cu 0,8% față de luna aprilie. Deși a înregistrat o scădere lunară, indicele este cu 6% mai mare comparativ cu mai 2024 și cu peste 20% sub maximul istoric atins în martie 2022.
Scăderea prețurilor a fost generată în principal de o reducere de 3,7% a prețurilor la uleiurile vegetale, cauzată de factori sezonieri în Asia de Sud-Est, precum și de o cerere mai slabă pentru biocombustibili. Prețurile la zahăr au scăzut cu 2,6% pe fondul îngrijorărilor economice și a așteptărilor privind o revenire a producției globale în sezonul următor. De asemenea, prețurile la cereale au scăzut cu 1,8%, afectate de recoltele mari din Argentina și Brazilia și previziunile optimiste pentru recolta de porumb din SUA.