Sake, „darul divin” al Japoniei, recunoscut de UNESCO
Sake, o băutură tradițională japoneză, a obținut recent recunoașterea UNESCO ca parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Această recunoaștere a fost acordată în cadrul unei reuniuni ce a avut loc în Luque, Paraguay, unde membrii Comitetului UNESCO au votat pentru includerea a 45 de practici culturale din întreaga lume.
„Sake-ul este considerat un dar divin și este esențial pentru evenimentele sociale și culturale din Japonia”, a declarat Takehiro Kano, ambasadorul Japoniei la UNESCO. Sake-ul, care este consumat în Japonia încă din secolul al VIII-lea, are rădăcini adânci în tradițiile culturale ale țării.
Procesul de fabricare a sake-ului este complex, implicând ingrediente de bază precum orez, apă, drojdie și koji, un mucegai de orez care ajută la fermentare. De asemenea, pentru ca un produs să fie clasificat drept sake japonez, orezul utilizat trebuie să fie de origine japoneză.
Recunoașterea UNESCO nu doar că onorează meșteșugul de producere a sake-ului de înaltă calitate, dar și o tradiție care datează de aproximativ 1000 de ani, evidențiată în romanul „Povestea lui Genji” din secolul al XI-lea. Exporturile de sake, în principal către SUA și China, generează venituri de peste 265 de milioane de dolari pe an, conform Asociației Producătorilor de Sake și Shochu din Japonia.