Scenariul sumbru pentru turismul românesc
Anunțul privind posibila creștere a TVA-ului în turism, de la 11% la 21% începând cu anul 2026, a generat reacții alarmante în rândul investitorilor din industria ospitalității. Aceștia subliniază că o astfel de măsură ar putea duce la o explozie a prețurilor și la închiderea multor afaceri din domeniu. Corina Martin, președintele Asociației Restauratorilor din România (RESTO), a declarat că „ar fi o lovitură dramatică”, având în vedere impactul negativ asupra costurilor pentru cazare și servicii alimentare.
Specialiștii din sectorul HoReCa avertizează că, în contextul unei majorări a TVA-ului, multe afaceri ar putea fi nevoite să-și închidă porțile. Cristian Bărhălescu, președintele ANAT Sud-Est, a menționat că hotelierii ar putea fi nevoiți să vândă, să intre în insolvență sau chiar în faliment, având în vedere că ridicarea TVA-ului ar afecta grav rentabilitatea afacerilor.
Reacțiile turiștilor
Pe de altă parte, turiștii își exprimă temerile cu privire la costurile vacanțelor viitoare. Unii afirmă că vor reduce durata șederii sau vor alege să călătorească în extrasezon, când prețurile sunt mai mici. Aceștia consideră că, în cazul în care prețurile vor crește semnificativ, mulți vor căuta oferte mai accesibile în străinătate.
Contextul actual al turismului românesc
Sezonul estival recent a fost mai slab decât în anii anteriori, cu hoteluri pline doar pentru scurte perioade. În multe unități de cazare, gradul de ocupare a fost de doar 60%, ceea ce subliniază dificultățile cu care se confruntă industria turismului din România.