Autoritățile americane din domeniul sanitar au anunțat o redefinire a ceea ce constituie o dietă „sănătoasă”, pentru prima dată în 30 de ani. Aceste schimbări sunt esențiale într-o țară puternic afectată de bolile cronice asociate consumului de alimente junk-food.
Conform noilor reglementări, alimentele etichetate drept „sănătoase” trebuie să conțină cantități adecvate de legume, proteine, produse lactate sau cereale, conform directivele Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. În plus, acestea trebuie să respecte limite specifice pentru grăsimi saturate, sare și zahăr adăugat.
Claudiine Kavanaugh, din cadrul FDA, a explicat că, în trecut, accentul era pus pe reducerea tuturor grăsimilor, în timp ce acum se concentrează pe reducerea grăsimilor saturate, recunoscând totodată beneficiile grăsimilor sănătoase, precum avocado, nucile, semințele, peștele gras, ouăle și uleiul de măsline, care sunt acum considerate „sănătoase”. Pe de altă parte, gustările pe bază de fructe dulci sau batoanele îndulcite au fost excluse de pe această listă.
FDA dezvoltă, de asemenea, o nouă etichetă care va ajuta producătorii să informeze consumatorii rapid despre alimentele care îndeplinesc criteriile de sănătate. Această etichetă va oferi un semnal clar pentru consumatori, inclusiv pentru cei care nu sunt familiarizați cu informațiile nutriționale.
Problemele legate de alimentație, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare și diabetul, reprezintă o cauză majoră de îmbolnăvire în Statele Unite, iar statisticile arată că mulți americani depășesc recomandările pentru consumul de grăsimi saturate, zaharuri adăugate și sare, în timp ce nu consumă suficiente produse lactate, fructe și legume.