„`html
Grupul de lucru la nivel înalt pentru politica vitivinicolă a emis un set de recomandări destinate asigurării viitorului sectorului vitivinicol al UE, conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste recomandări au fost aprobate de cele 27 state membre și comunicate reprezentanților principalelor organizații ale părților interesate în cadrul reuniunii finale a grupului.
Grupul invită Comisia Europeană să evalueze modul și momentul în care aceste propuneri pot fi integrate în cadrul politicii vitivinicole a UE, subliniind importanța sprijinirii producătorilor de vin și regiunilor din întreaga Europă pentru a se adapta la un viitor plin de provocări.
Acțiuni țintite pentru abordarea provocărilor
Recomandările grupului se concentrează pe trei domenii-cheie: alinierea producției de vin cu cererea, îmbunătățirea rezilienței la provocările pieței și climatice, și adaptarea la tendințele de piață pentru a profita de noile oportunități. Acestea recunosc forța și potențialul instrumentelor de politică existente, dar concluzionează că este necesară optimizarea și ajustarea acestora pentru a aborda provocările viitoare.
Un aspect important este gestionarea potențialului de producție vitivinicolă pentru a răspunde la supraoferta structurală, promovând o abordare strategică la nivel național, care să includă măsuri adaptate pentru sporirea competitivității, durabilității și rezilienței sectorului. Recomandările includ scheme specifice de defrișare, un sistem de gestionare flexibil al autorizațiilor de plantare și mecanisme care să faciliteze ajustarea randamentului viilor.
Consolidarea rezilienței viticultorilor
Grupul subliniază, de asemenea, necesitatea consolidării rezilienței viticultorilor la riscurile de piață și climatice, prin combaterea practicilor comerciale neloiale și direcționarea sprijinului către instrumente îmbunătățite de gestionare a riscurilor, precum și soluții de asigurare inovatoare. Se recomandă alinierea investițiilor cu planurile de adaptare la schimbările climatice.
În ceea ce privește bugetul politicii agricole comune (PAC) pentru sectorul vitivinicol, grupul propune flexibilitate în gestionarea financiară și modificarea programelor naționale de sprijin pentru vin, pentru a permite reacții rapide la evenimentele de pe piață sau climatice.
Adaptarea la preferințele consumatorilor
În concluzie, grupul subliniază necesitatea facilitării adaptării sectorului vitivinicol la schimbarea preferințelor consumatorilor și tendințele de pe piața globală.
„` „`html
Sectorul vitivinicol al Uniunii Europene se confruntă cu provocări semnificative, dar are și oportunități de creștere. Printre recomandările cheie se numără facilitarea tehnicilor de colectare a datelor și promovarea produselor vitivinicole care să răspundă noilor gusturi și cereri, inclusiv vinurile fără alcool. Sprijinirea inovării este esențială pentru a menține competitivitatea sectorului.
Raportul evidențiază, de asemenea, potențialul vinurilor din UE de a fi promovate ca simboluri ale durabilității, dezvoltării rurale și culturii. Este crucial să se faciliteze vânzările directe de la producători către consumatori și să se încurajeze oenoturismul, având în vedere că sectorul vitivinicol reprezintă un pilon al patrimoniului cultural al UE.
În ciuda faptului că Uniunea Europeană domină la nivel mondial în producția de vin, cu 60% din total, precum și în consum și valoarea exporturilor, aceste valori sunt amenințate de schimbările societale și demografice. Consumul de vin a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, iar preferințele consumatorilor se îndreaptă spre vinuri mai proaspete și ușor de consumat.
Piața tradițională de export pentru vinurile din UE se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv reducerea consumului și incertitudini geopolitice, care afectează modelele de import. De asemenea, producția de vin devine din ce în ce mai imprevizibilă din cauza vulnerabilității sectorului la schimbările climatice.
„`