Hot News
ISJ Satu Mare, verificări după ce copiii au primit cravate de „pionieri” sau „şoimi ai patriei” și materiale despre Ceauşescu
CNSC a decis asupra contestațiilor referitoare la contractul de pază pentru obiectivele din 2 Mai și București ale Centrului Național al Cinematografiei, în valoare de peste 100.000 de euro.
INTERVIU cu Raluca Ștefan Vericeanu, managerul Spitalului Județean Constanța, despre beneficiile includerii unității spitalicești în Programul Național de Acțiuni Prioritare pentru Tratamentul Accidentului Vascular Cerebral
Proiect pentru un imobil multifuncțional cu showroom la ieșirea din Constanța: Primăria a publicat raportul consultării publice
MINAC: Detalii despre patrimoniul expus în Parcul Arheologic din Constanța – răspuns la scrisoarea deschisă a lui Aurel Băjenaru
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Sănătate > Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare
Sănătate

Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare

Data: 19 ianuarie 2025 - 19:41
Zaharia Stancu 343
Distribuie
cum putem preveni toxiinfectiile alimentare 678d3866353ae

Sursa foto: Google Images

Contaminarea alimentelor cu microorganisme infecțioase continuă să fie o problemă majoră de sănătate, în ciuda avansurilor în domeniul antibioticelor și dezinfectanților. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 10 persoane se confruntă cu efectele alimentelor contaminate, iar peste 420.000 de decese la nivel mondial sunt cauzate de pericolele biologice asociate hranei. Cele mai grave consecințe ale consumului de alimente contaminate includ boli diareice, eșec renal și hepatic, afecțiuni neurologice și unele forme de cancer.

Factori de risc

Principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt condițiile precare de trai și comerțul internațional, care facilitează transportul produselor alimentare infectate pe distanțe mari. De asemenea, mobilitatea crescută a persoanelor contribuie la riscul de expunere la agenți patogeni.

Speciile bacteriene responsabile

Bacteriile Campylobacter jejuni, Salmonella enterica și Clostridium perfringens sunt cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Campylobacter jejuni contaminează adesea sursele de apă, carnea de pasăre, carnea de porc insuficient gătită, fructele de mare și produsele lactate nepasteurizate. Această bacterie produce simptome asemănătoare altor enteropatogeni, precum febra, dureri abdominale, greață și diaree.

Salmonelele, foarte comune în natură, pot provoca gastroenterite și infectează alimente precum legumele și fructele nespălate, carnea și produsele lactate. Deși rezistă în mediu timp de până la 6 luni, acestea sunt distruse prin gătire adecvată, iar dezinfectantele uzuale sunt eficiente împotriva lor.

Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este esențial să consumăm alimente bine gătite, să spălăm temeinic fructele și legumele, să ne asigurăm că produsele lactate sunt pasteurizate și să evităm contactul cu alimentele contaminate. De asemenea, igiena personală și curățarea eficientă a ustensilelor de gătit sunt măsuri importante în prevenirea contaminării alimentelor.

Toxiinfecțiile alimentare reprezintă o problemă de sănătate publică care poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple de igienă și preparare a alimentelor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă următoarele practici pentru a reduce riscul de toxiinfecții:

  • Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea alimentelor, pregătirea și servirea mesei.
  • Spălați cu apă curată fructele și legumele pentru a îndepărta bacteriile.
  • Curățați cu atenție vasele și instrumentele din bucătărie.
  • Acordați atenție preparării termice corespunzătoare a cărnii și ouălor.
  • Refrigerati alimentele gătite, ouăle, lactatele și carnea pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Prin aplicarea acestor măsuri, putem reduce semnificativ riscul de apariție a toxiinfecțiilor alimentare și ne putem proteja sănătatea. Este important să fim conștienți de sursele de infectare și să gestionăm cu grijă alimentele pe care le consumăm.

Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent exclusiv corespondenta speciala digi24 din sua planurile lui trump pentru ucraina si statele din jur romania este ancora in sud 678d37e0865f8 Corespondență specială Digi24 din SUA: Planurile lui Trump pentru Ucraina și statele învecinate. „România este ancora în sud”
Articolul următor roxana chiritoiu o tanara din mangalia va reprezenta romania la forumul economic mondial de la davos 678d39715dfc8 Roxana Chirițoiu, o tânără din Mangalia, va reprezenta România la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
isj satu mare verificari dupa dupa ce copiii au primit cravate de pionieri sau soimi ai patriei si materiale despre ceausescu 68c0fb0c75198

ISJ Satu Mare, verificări după ce copiii au primit cravate de „pionieri” sau „şoimi ai patriei” și materiale despre Ceauşescu

10 septembrie 2025 221
cnsc a decis asupra contestatiilor legate de contractul de paza pentru obiectivele din 2 mai si bucuresti ale centrului national al cinematografiei de peste 100 000 de euro 68c0f215038f9

CNSC a decis asupra contestațiilor referitoare la contractul de pază pentru obiectivele din 2 Mai și București ale Centrului Național al Cinematografiei, în valoare de peste 100.000 de euro.

10 septembrie 2025 147
interviu raluca stefan vericeanu managerul spitalului judetean constanta interviu despre beneficiile includerii unitatii spitalicesti in programul national de actiuni prioritare pentru tratamentul a 68c0ee9061a8a

INTERVIU cu Raluca Ștefan Vericeanu, managerul Spitalului Județean Constanța, despre beneficiile includerii unității spitalicești în Programul Național de Acțiuni Prioritare pentru Tratamentul Accidentului Vascular Cerebral

10 septembrie 2025 279
proiect pentru un imobil multifunctional cu showroom la iesirea din constanta primaria a facut public raportul consultarii publicului 68c0eb0e13993

Proiect pentru un imobil multifuncțional cu showroom la ieșirea din Constanța: Primăria a publicat raportul consultării publice

10 septembrie 2025 183
minac precizari privind patrimoniul expus in parcul arheologic din constanta raspuns la scrisoarea deschisa a lui aurel bajenaru 68c0a6abb9931

MINAC: Detalii despre patrimoniul expus în Parcul Arheologic din Constanța – răspuns la scrisoarea deschisă a lui Aurel Băjenaru

10 septembrie 2025 320
proiectul care viza construirea unui bazin olimpic in zona bulevardului madrid tras pe dreapta 68c0a49b201e4

Proiectul de construirea a unui bazin olimpic în zona Bulevardului Madrid, oprit?

10 septembrie 2025 321

Te-ar putea interesa și...

prunele si smochinele hrana pentru microbiota intestinala 68b4a3199fcb0
Sănătate

Prunele și smochinele, alimentație pentru microbiota intestinală

31 august 2025 212
legatura dintre mancare si starile psihoemotionale 6861981eb8dd5
Sănătate

Legătura dintre alimentație și stările psihoemoționale

29 iunie 2025 311
aportul si consumul de energie in cresterea descresterea sau mentinerea greutatii corporale 67c47ed566fc0
Sănătate

Aportul și consumul de energie în gestionarea greutății corporale

2 martie 2025 281
dieta mediteraneeana cele mai bune efecte asociate calitatii vietii si longevitatii 6783d75d545bc
Sănătate

Dieta mediteraneeană și cele mai bune efecte asupra calității vieții și longevității

12 ianuarie 2025 326
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?