Hot News
Tulcea în alertă: poliția deschide focul lângă o bază militară, patru tineri reținuți
Ministerul Educației respinge zvonurile privind majorarea normelor didactice: „Nu se discută despre noi măsuri fiscale sau bugetare”
Maria Corina Machado, absentă la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo
Sărbătoarea Brazilor de Crăciun: oportunitatea sportivilor din Constanța pentru o pistă de atletism modernă
Florin Goidea, directorul general al CN ACN SA: Compania înregistrează profit și respectă normele guvernamentale în vigoare
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Sănătate > Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare
Sănătate

Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare

Data: 19 ianuarie 2025 - 19:41
Zaharia Stancu 359
Distribuie
cum putem preveni toxiinfectiile alimentare 678d3866353ae

Sursa foto: Google Images

Contaminarea alimentelor cu microorganisme infecțioase continuă să fie o problemă majoră de sănătate, în ciuda avansurilor în domeniul antibioticelor și dezinfectanților. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 10 persoane se confruntă cu efectele alimentelor contaminate, iar peste 420.000 de decese la nivel mondial sunt cauzate de pericolele biologice asociate hranei. Cele mai grave consecințe ale consumului de alimente contaminate includ boli diareice, eșec renal și hepatic, afecțiuni neurologice și unele forme de cancer.

Factori de risc

Principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt condițiile precare de trai și comerțul internațional, care facilitează transportul produselor alimentare infectate pe distanțe mari. De asemenea, mobilitatea crescută a persoanelor contribuie la riscul de expunere la agenți patogeni.

Speciile bacteriene responsabile

Bacteriile Campylobacter jejuni, Salmonella enterica și Clostridium perfringens sunt cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Campylobacter jejuni contaminează adesea sursele de apă, carnea de pasăre, carnea de porc insuficient gătită, fructele de mare și produsele lactate nepasteurizate. Această bacterie produce simptome asemănătoare altor enteropatogeni, precum febra, dureri abdominale, greață și diaree.

Salmonelele, foarte comune în natură, pot provoca gastroenterite și infectează alimente precum legumele și fructele nespălate, carnea și produsele lactate. Deși rezistă în mediu timp de până la 6 luni, acestea sunt distruse prin gătire adecvată, iar dezinfectantele uzuale sunt eficiente împotriva lor.

Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este esențial să consumăm alimente bine gătite, să spălăm temeinic fructele și legumele, să ne asigurăm că produsele lactate sunt pasteurizate și să evităm contactul cu alimentele contaminate. De asemenea, igiena personală și curățarea eficientă a ustensilelor de gătit sunt măsuri importante în prevenirea contaminării alimentelor.

Toxiinfecțiile alimentare reprezintă o problemă de sănătate publică care poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple de igienă și preparare a alimentelor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă următoarele practici pentru a reduce riscul de toxiinfecții:

  • Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea alimentelor, pregătirea și servirea mesei.
  • Spălați cu apă curată fructele și legumele pentru a îndepărta bacteriile.
  • Curățați cu atenție vasele și instrumentele din bucătărie.
  • Acordați atenție preparării termice corespunzătoare a cărnii și ouălor.
  • Refrigerati alimentele gătite, ouăle, lactatele și carnea pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Prin aplicarea acestor măsuri, putem reduce semnificativ riscul de apariție a toxiinfecțiilor alimentare și ne putem proteja sănătatea. Este important să fim conștienți de sursele de infectare și să gestionăm cu grijă alimentele pe care le consumăm.

Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent exclusiv corespondenta speciala digi24 din sua planurile lui trump pentru ucraina si statele din jur romania este ancora in sud 678d37e0865f8 Corespondență specială Digi24 din SUA: Planurile lui Trump pentru Ucraina și statele învecinate. „România este ancora în sud”
Articolul următor roxana chiritoiu o tanara din mangalia va reprezenta romania la forumul economic mondial de la davos 678d39715dfc8 Roxana Chirițoiu, o tânără din Mangalia, va reprezenta România la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
politistii din tulcea au tras cu arma langa o unitate militara patru tineri au fost dusi in arest 6939540ca5408

Tulcea în alertă: poliția deschide focul lângă o bază militară, patru tineri reținuți

10 decembrie 2025 165
ministerul educatiei a negat cresterea normei didactice nu exista discutii privind noi masuri fiscal bugetare 693952757abc0

Ministerul Educației respinge zvonurile privind majorarea normelor didactice: „Nu se discută despre noi măsuri fiscale sau bugetare”

10 decembrie 2025 212
maria corina machado nu va putea primi personal premiul nobel pentru pace la ceremonia de la oslo 69394ef33da61

Maria Corina Machado, absentă la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo

10 decembrie 2025 331
gala brazilor de craciun sansa sportivilor constanteni pentru o noua pista de atletism 69394dbf4a1d0

Sărbătoarea Brazilor de Crăciun: oportunitatea sportivilor din Constanța pentru o pistă de atletism modernă

10 decembrie 2025 189
video florin goidea directorul general al cn acn sa compania este pe profit ne incadram in prevederile guvernamentale actuale 69394d111fc93

Florin Goidea, directorul general al CN ACN SA: Compania înregistrează profit și respectă normele guvernamentale în vigoare

10 decembrie 2025 286
aur a depus motiune simpla impotriva dianei buzoianu prahova sub asediu peste 100 000 de romani fara apa si caldura 69394bab57aa5

AUR lansează o moțiune împotriva Dianei Buzoianu: „Prahova, în criză – peste 100.000 de români fără apă și căldură”

10 decembrie 2025 260

Te-ar putea interesa și...

cum prevenim deshidratarea si pierderea de electroliti importanti 687d1686ac1d9
Sănătate

Modalități de prevenire a deshidratării și pierderii electroliților esențiali

20 iulie 2025 271
mierea un aliment unic cu proprietati nutritive deosebite 68ab1ee9297f3
Sănătate

Mierea, un aliment special cu proprietăți nutritive remarcabile

24 august 2025 319
alimentatia factor important pentru sinteza de colagen in organism 68f523f8b7366
Sănătate

Alimentația, factor esențial pentru sinteza colagenului în organism

19 octombrie 2025 361
cum putem combate astenia de primavara 67db0f000cbab
Sănătate

Modalități de combatere a asteniei de primăvară

19 martie 2025 162
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?