Alimentele: din ce în ce mai bogate în calorii, mai sărace în nutrienți și cu riscuri crescute pentru sănătate
Cercetătorii au observat schimbări „dramatice” în nutrienții din culturi, inclusiv scăderea nivelului de zinc și creșterea nivelului de plumb. Un studiu recent a descoperit că, în urma creșterii nivelului de dioxid de carbon din mediu, alimentele au devenit mai calorice, dar mai puțin nutritive și, de asemenea, potențial mai toxice.
Sterre ter Haar, lector la Universitatea Leiden din Olanda, împreună cu alți cercetători de la această instituție, au dezvoltat o metodă de comparare a mai multor studii privind reacția plantelor la creșterea nivelului de CO2. Rezultatele au fost „șocante”: deși randamentul culturilor crește, acestea devin mai puțin bogate în nutrienți. În special, nivelul de zinc scade, în timp ce nivelul de plumb crește.
„A fost o mare surpriză să vedem cât de dramatice au fost unele schimbări nutriționale și cât de diferite au fost acestea de la o plantă la alta”, a declarat Ter Haar.
O schimbare completă a compoziției
„Nu asistăm la un simplu efect de diluare, ci mai degrabă la o schimbare completă a compoziției alimentelor noastre. Acest lucru ridică întrebarea dacă ar trebui să ne ajustăm dieta într-un fel sau altul sau modul în care cultivăm sau producem alimentele”, a adăugat cercetătoarea.
Deși oamenii de știință studiază de un deceniu efectele creșterii nivelului de CO2 din atmosferă asupra plantelor, munca lor a fost dificil de comparat. Noua cercetare a stabilit o măsurătoare de referință, observând că gazul pare să aibă un efect liniar asupra creșterii: dacă nivelul de CO2 se dublează, la fel se dublează și efectul asupra nutrienților.
Acest lucru a permis compararea a aproape 60.000 de măsurători pentru 32 de nutrienți și 43 de culturi, inclusiv orez, cartofi, roșii și grâu. Studiul face parte dintr-un număr tot mai mare de cercetări privind impactul schimbărilor climatice asupra culturilor, nu numai în aer liber, ci și în condiții artificiale.
„Schimbările climatice nu sunt o problemă îndepărtată. Efectele se resimt deja în farfuriile noastre”, a subliniat Ter Haar. „Primul pas în rezolvarea unei probleme este recunoașterea acesteia, iar în acest sens, considerăm că studiul nostru ar putea fi o piesă utilă dintr-un viitor puzzle.”