Hot News
Moșteanu trage un semnal de alarmă: „6.000 de cadre din Armata română ar putea să iasă mâine la pensie. Sunt oameni cu experiență”
Restricţii de trafic pe DN 1 din cauza lucrărilor la metroul „Otopeni”. Care sunt rutele alternative?
Câciu îi solicită lui Boloș o explicație pentru creșterea deficitului. „L-o fi durut la bască”
Rejudecarea solicitată! Anunț important al Curții Supreme în cazul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.
Deșeurile importate ca produse second-hand, blocate. Ministrul Diana Buzoianu: Pregătim o Ordonanță de Urgență
CONTACT
GazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Citind: Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare
Distribuie
Caută
Font +/-Aa
GazetaUrbana.roGazetaUrbana.ro
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sănătate
  • Sport
Urmați-ne
© 2024 gazetaurbana.ro
GazetaUrbana.ro > Sănătate > Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare
Sănătate

Modalități de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare

Data: 19 ianuarie 2025 - 19:41
Zaharia Stancu 342
Distribuie
cum putem preveni toxiinfectiile alimentare 678d3866353ae

Sursa foto: Google Images

Contaminarea alimentelor cu microorganisme infecțioase continuă să fie o problemă majoră de sănătate, în ciuda avansurilor în domeniul antibioticelor și dezinfectanților. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 10 persoane se confruntă cu efectele alimentelor contaminate, iar peste 420.000 de decese la nivel mondial sunt cauzate de pericolele biologice asociate hranei. Cele mai grave consecințe ale consumului de alimente contaminate includ boli diareice, eșec renal și hepatic, afecțiuni neurologice și unele forme de cancer.

Factori de risc

Principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt condițiile precare de trai și comerțul internațional, care facilitează transportul produselor alimentare infectate pe distanțe mari. De asemenea, mobilitatea crescută a persoanelor contribuie la riscul de expunere la agenți patogeni.

Speciile bacteriene responsabile

Bacteriile Campylobacter jejuni, Salmonella enterica și Clostridium perfringens sunt cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Campylobacter jejuni contaminează adesea sursele de apă, carnea de pasăre, carnea de porc insuficient gătită, fructele de mare și produsele lactate nepasteurizate. Această bacterie produce simptome asemănătoare altor enteropatogeni, precum febra, dureri abdominale, greață și diaree.

Salmonelele, foarte comune în natură, pot provoca gastroenterite și infectează alimente precum legumele și fructele nespălate, carnea și produsele lactate. Deși rezistă în mediu timp de până la 6 luni, acestea sunt distruse prin gătire adecvată, iar dezinfectantele uzuale sunt eficiente împotriva lor.

Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este esențial să consumăm alimente bine gătite, să spălăm temeinic fructele și legumele, să ne asigurăm că produsele lactate sunt pasteurizate și să evităm contactul cu alimentele contaminate. De asemenea, igiena personală și curățarea eficientă a ustensilelor de gătit sunt măsuri importante în prevenirea contaminării alimentelor.

Toxiinfecțiile alimentare reprezintă o problemă de sănătate publică care poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple de igienă și preparare a alimentelor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă următoarele practici pentru a reduce riscul de toxiinfecții:

  • Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea alimentelor, pregătirea și servirea mesei.
  • Spălați cu apă curată fructele și legumele pentru a îndepărta bacteriile.
  • Curățați cu atenție vasele și instrumentele din bucătărie.
  • Acordați atenție preparării termice corespunzătoare a cărnii și ouălor.
  • Refrigerati alimentele gătite, ouăle, lactatele și carnea pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Prin aplicarea acestor măsuri, putem reduce semnificativ riscul de apariție a toxiinfecțiilor alimentare și ne putem proteja sănătatea. Este important să fim conștienți de sursele de infectare și să gestionăm cu grijă alimentele pe care le consumăm.

Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent exclusiv corespondenta speciala digi24 din sua planurile lui trump pentru ucraina si statele din jur romania este ancora in sud 678d37e0865f8 Corespondență specială Digi24 din SUA: Planurile lui Trump pentru Ucraina și statele învecinate. „România este ancora în sud”
Articolul următor roxana chiritoiu o tanara din mangalia va reprezenta romania la forumul economic mondial de la davos 678d39715dfc8 Roxana Chirițoiu, o tânără din Mangalia, va reprezenta România la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
exclusiv mosteanu trage un semnal de alarma 6 000 de cadre din armata romana ar putea sa iasa maine la pensie sunt oameni cu experienta 68c0870b66071

Moșteanu trage un semnal de alarmă: „6.000 de cadre din Armata română ar putea să iasă mâine la pensie. Sunt oameni cu experiență”

9 septembrie 2025 339
noi restrictii de trafic pe dn 1 din cauza lucrarilor la metroul otopeni care sunt rutele alternative 68c07ffd7a73c

Restricţii de trafic pe DN 1 din cauza lucrărilor la metroul „Otopeni”. Care sunt rutele alternative?

9 septembrie 2025 284
caciu ii cere lui bolos sa explice cresterea deficitului l o fi durut la basca 68c07c80259d5

Câciu îi solicită lui Boloș o explicație pentru creșterea deficitului. „L-o fi durut la bască”

9 septembrie 2025 262
se cere rejudecarea curtea suprema anunt important in cazul lui adrian nicolaescu fost prefect al judetului constanta a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare 68c07a8cb0de1

Rejudecarea solicitată! Anunț important al Curții Supreme în cazul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

9 septembrie 2025 146
deseurile care intra in tara ca produse second hand blocate ministrul diana buzoianu pregatim o ordonanta de urgenta 68c0758429e1f

Deșeurile importate ca produse second-hand, blocate. Ministrul Diana Buzoianu: Pregătim o Ordonanță de Urgență

9 septembrie 2025 339
grindeanu da vina pe bolos pentru cheltuirea banilor din fondul de rezerva acest mecanism a fost propus de ministrul finantelor 68c06e7c953c6

Grindeanu acuză pe Boloș pentru utilizarea fondurilor din rezerva bugetară: „Acest mecanism a fost propus de ministrul Finanţelor”

9 septembrie 2025 294

Te-ar putea interesa și...

factorul care determina riscul de imbatranire cardiovasculara 68af6eb274613
Sănătate

Factorul care influențează riscul de îmbătrânire cardiovasculară

27 august 2025 338
tot mai multi copii se plang de dureri de spate 67bf7f1324726
Sănătate

Creșterea plângerilor de dureri de spate în rândul copiilor

26 februarie 2025 627
o noua grupa de sange 687534703627a
Sănătate

O nouă categorie de sânge

14 iulie 2025 181
cand se poate trata gripa acasa si cand necesita spitalizare 679a723ca1457
Sănătate

Când se poate trata gripa acasă și când este necesară spitalizarea

29 ianuarie 2025 255
gazetaurbană

GazetaUrbana.ro este sursa ta de încredere pentru știri relevante și actualizate.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE
Fii mereu la curent cu ce este important – GazetaUrbana.ro îți oferă știri clare și concise, adaptate ritmului tău de viață.
  • © 2024 gazetaurbana.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?